有冇移民過來人分享吓點樣克服歐美公司工作文化差異同語言障礙

478 回覆
799 Like 32 Dislike
睇多d電視/新聞,多數有字幕可以跟,一個人個陣可以讀字幕等自己講英文順暢d
之後聽到多就跟到,然後慢慢就明local講咩

利申: 都係外國
5口f金。口[b]耳。,[/b(*_*)(*_*)(*_*)(*_*)(*_*)(*_*)(*_*)
語言只有熟能生巧
講野大聲d 有時可能唔係讀錯
佢地講野都幾大聲
準備要搵工好擔心 我英文都唔算好
對住native更加係成日唔知佢講乜
想問下樓主你既英文程度去到邊 有無ielts之類參考下
ielts 6.5 份工成日開會同要同好多人講野
覺得本身冇浸開一時三刻係會幾辛苦

建議工作以外搵個只可以比你講英文既地方 (我當時搵左local boxing gym)
你講錯又唔會對你有影響 又逼到你練
樓主係點樣搵到Office工?IN嗰陣係咪好難?
食洋腸
我個妹中學未畢業英文小學程度 食洋腸一年已經native
原來英國果邊都係咁
同我依家份工差唔多
係差在用全英文溝
我同公司啲鬼佬small talk啲英文都係聽唔明
Agger無咩好克服
浸夠時間自然會搞掂
撞正支那即死,一物治一物
其實係
咁如果佢真係唔介意人用 又應該點講
對 去happy hour 好重要
其實佢哋覺得我哋應該keep同埋為自己嘅口音自豪 因為喺文化嘅一種
應該唔會特別講
但人又唔會知係咪用得
好難捉摸
仲煩過啲女人中意講反話
我個陣成日都係咁
WhatsApp成日唔覺意會用左
佢地會問返la ar na咩意思
有兩個熟啲既同事同我溝通都會用返啲助語詞
當然啦 出email個啲formal d就盡量唔好
哦咁應該唔係串緊你嘅
不過同意大利佬相處都有套方法
我岩岩黎澳洲做野個陣都覺自己唔係好搭到嗲
但慢慢你習憤左同佢地交流,主動傾多D計就會慢慢融入到
其實雖然有文化差異,但佢地好多都願意聽你講關於你自己文化既野
依家有幾個好朋友都係舊公司同事,都係local黎

利申: 係澳洲做左野超過5年, 第一份工就已經跟local老細
呢D未遇過真心唔知發生咩事
癲過日本個套
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞