有冇移民過來人分享吓點樣克服歐美公司工作文化差異同語言障礙

478 回覆
799 Like 32 Dislike
通常係有個team head 行埋黎問

係咪做野有問題/有咩唔開心

一講完無事 叫我笑多啲
講野仲係kick kick地最有效都係唔好怕
講多d去練習
盡量用簡單既字去講唔洗用太深
真係講唔掂就好似其他人咁講紙筆寫 / 畫出黎
之後最好問返對方咁樣應該點樣講出黎 學埋
英國其實都有好多人種(歐洲 亞洲 非洲都有)

做野take lead上面試下諗多一步,唔洗多 一步就夠
例如人地比個task你要你跟a咁做
你做完睇下有冇咩位其實可以做好d(搵唔到冇所謂,試下將你諗到既野拎出黎討論)

唔洗擔心
繼續努力
咁cls? 住邊?
因為份工被逼搬左去倫敦,其實想搬返伯明翰,最少D口音聽得明, 倫敦都聽得明70%,曼市果邊我估我都handle唔到。
大膽大聲講錯唔緊要,睇多啲comedian show會有用,基本上三觀多少要有啲改變
曼城口音都幾正常,最難係Newcastle geordie, 真係唔似聽緊英文
我都係聽到一舊舊 好彩有powerpoint都知佢講咩
講公司歷史更加遊左雲
睇多d 英國電視, 一黎學英文,二黎多d話題
對其他人friendly d, 講野唔好咁直接, 唔好一野就話其他野好差之類,多d欣賞下人
問下人weekend點呀, 平時都可以prepare 下同人講weekend 做左乜, 去左邊之類
用teams 用system 去打字講都叫做正常好多
或者我去問佢答返我就明
但係無啦啦講一大推野 我都可能聽得明一半或者更少
我都係聽到重點字眼都大約估到佢地講咩
跟住問返係咪咁解
咁就八九成都無死錯人
面試有得prep嘅位咪講得好D,爆肚位其實都幾kick吓
只係因為我喺相同行業有相關經驗先請我
未搵到工想練講野有啲困難
平時最多都係買貴野會搵sales吹兩句
之後都無咩機會講野
求其搵份超市/waiter番住先
聽下英文歌都係一種方法

同同事吹水佢地問我睇戲開唔開字幕
我話點都要啦 英文麻麻開住會好d
佢地都有講睇電影都會開字幕話有時驚get錯

而家睇戲都會搵有中英對照既字幕來睇
倉個d應該要搵
我明,呢個真係心理關口
人地未必在意,但自己會覺得格格不入
見到成班local 吹水,真係好難join
香港人弊病就係鍾意Chok口音但內容空洞無物
你加返呢啲反而人地覺得你有特色
聽LBC 大家聽得明咩?我其實唔太聽得明,但好過BBC咁解
我見工佢地問你預期份工有咩挑戰
我都有講過英文唔算好好加上個城市口音都有重
佢地話係要時間去適應啦
又話聽我interview都講得幾好
都唔知係真心定客套說話
以為自己comment
你好似我
最辛苦係落Bar飲野 本身都要集中精神聽 background music +佢地high左講野快左就好難follow到 做毒撚陪笑
儘力啦 人地都體諒你聽唔明
business speaking無問題就得 閒計就算啦
留名
英國?
如果佢話你同佢都係visual 型人即係串緊你詞不達意
同同事好少講正經新聞
但原來council有啲咁既野
即下載晒睇ebook, newspapers, magazines既apps
第一次覺得council tax有啲用
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞