有冇移民過來人分享吓點樣克服歐美公司工作文化差異同語言障礙

478 回覆
799 Like 32 Dislike
我之前打嗰份工,non-native多過native,所以我好敢講嘢
而家去到身邊都係native嘅環境,又縮番去個殼度
完全明白
望眼同講吓uh huh、wow嗰D我都有做到
但係自己講嘢就唔得,本身又唔擅長搵話題R水吹
做聆聽者做到變咗半透明
首先學下眼神交流先
點樣可以自然咁踏入堆同事之中
然後人地講緊野你又想參與交流咪首先做左眼神接觸先
人地講野個陣望住講野嗰位 然後再附和一下
慢慢你咪加入左個討論 之後可以一齊傾
驚上司覺得貨不對板,probation都過唔到,我probation 6個月,點解英國probation咁長
厚面皮講多啲
只要你唔尷尬,無人會笑你
話題方面真係要靠你自己平時空閒個陣探索多啲知識/ 事物/ 新聞

然後平時咪間中拋出黎一齊傾下,或者分享一下自己最緊做緊某啲野遇到某啲challenge ,然後一齊討論一下會點做

有時請教人地知識,通常人都鍾意人當自己係guru咁請教
我都係,其他人唔好focus喺我度
我都同你一樣有類似問題
我以前係香港都有同鬼佬同事開會,算係一直係歐美公司做,但都好難融入
因為佢地啲方言同口音好難明,真係要好留心聽先會明五成
最唔習慣係要成日開會,以前開會一係得我講無人答,一係得人講,你點頭,呢到個個都講,個個口音都唔同,成日都get錯野,最驚係Zoom開會,更難聽得明

我有諗過去Join英文班去改善下啲listening
係.... 完全唔知點解佢地聽得明
唔知你係咪同樣情況
我發現kick果陣係因為自己"用咗中文諗野"
變咗個腦入面會用中文去翻譯英文
就會好似唔識講野咁
因為即時翻譯其實係好撚難既事

如果你果日要講英文
你試下由一朝早就開始聽英文新聞/歌,用英文模式諗野
因為英國印度人好多 local聽到慣晒
聽到重點既野都識對答既
但係好多都未完全聽得明 所以做野上手都未去到好快
個一齊入職既英國人都己經上晒手咁濟

搞到自己好似做得好慢
又好似係咁要人重覆又唔係幾好

香港學既英文再好都夠係英文人既圈子咁好
而家返左一個月工

希望唔洗用太多時間就可以上手
之前係中資度做,岩岩轉左黎尼間公司唔夠一個月,入面係印度人+東歐人+英國人,得我一個香港人

今日開大會大家對benefit方面勁多意見講,問到我既時候得我口啞啞

但老細幾好,面試果陣已經知我英文listening方面唔得,將我放去最多嘴果堆同事中間,我本身聽英文係:聽完->個腦譯做中文->理解意思,日日俾佢地轟炸之後,而家已經係直接聽英文入腦就知講咩,skip左譯做中文既步驟

但印度口音同東歐口音就仲係好唔慣,平時傾計還好,一激烈討論我就聽到一pat野咁

Btw清你要好好把握機會,就算佢地唔係同你講野你都可以試下聽佢地講咩,你會發現自己進步得好快,我做唔夠一個月已經覺得listening好過自己讀咁多年英文
聽到同事傾star wars 同打機野就有計傾
其它野都係佢地係到講 我就得個聽字 都唔知答咩好
Uncle roger 咁
🙈🙈好似自己,我又係6個月probation ,依家好驚過唔到
想問咩人工?想返Office啲時間穩定啲
我聽好多人話好難炒人
希望把握時間發揮到自己既工作能力
有冇影響到你工作表現?
冇唔需要特別去做 我啲同事都明每個人有唔同性格
鍾意咪搭兩句 唔鍾意出聲又唔影響到人(唔係黑口黑面)又真係冇人理過我
英文方面做多一年就會好啲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞