有冇移民過來人分享吓點樣克服歐美公司工作文化差異同語言障礙

478 回覆
799 Like 32 Dislike
開工之後你就可以體驗到我嘅感受
其實我而家都仲好淆,諗唔明點解佢哋要請我E個英文差嘅non-native
日日都咁問真係好難答,日常生活有咁多嘢發生咩
small talk我有時聽都聽唔明
大概花咗幾多時間去到普遍聽得明,而自己又識應嘅程度?
又可唔可以分享下點插嘴,佢哋傾偈一輪嘴咁好快,唔知點插入去
試下開波分享左自己野先
起碼你係個convo有input比人感覺你想參與
正常人點都會回返你幾句
之後就隨緣
我聽寫冇問題,但講得fluent真係好難,一緊張就甩cut interview時間短我可以扮到流利/吹得,但日日對住就會露晒餡,其實最大問題都係太毒
同樓主有一樣問題
我仲慘 英國人講太快聽唔明 呀差講到一舊舊又聽唔明
唯一好就係wfh 聽唔明有得打字
一日share三次近況
有冇咁多嘢講
我去酒吧, 飲多兩杯壯胆, 之後鳩講, 講講下順左, 之後每次去都唔怕講了, 就係咁浸返黎, 英國放工更加要同同事去下, 鳩吹得多就得, 同女同事去仲好, 佢地好飲得, 飲多左好多波餅食.
我都覺得我係interview呃到人
interview嗰半個鐘扮到好positive好積極,又多嘢講
但而家番工就打回原形變番毒撚,in我個上司應該會覺得做咩差咁遠
你調返轉 先問佢 再記撚住佢點答 你下次咪識答囉 有幾難
上次係間餐廳嘈嘈地一粒字都聽唔到
我就係咁啦,應該同你個一刻講嘢咁冇信心有關。當然topic同content都有影響
我寧願有個阿差陪,咁就唔駛做唯一一個英文溝通有問題嘅人
情況同我一樣。日日0830 standup meeting
英文就講多D,聽多D。日日兩粒鐘BBC 。依家唔掂,但環境會拍到你搞得掂,請你個位都應該知道。我頭一兩個月都係個MEETING 唔出聲架,但見住佢地做錯野就迫住要stop 佢地。
你好好架啦,講唔明仲可能可以用手勢。我全work from home

聽BBC 有時都可能聽到D 新聞有個 話題,同人吹下水
e.g. inflation, rail strike action, ISA investment account
或者留意下人地講野。例如 "pretty much" ,依句我同team 個teammate 成日講,搞到我都跟埋

俾D 勇氣呀 巴打
真係

一年前黎加拿大嗰時成日都細細聲講英文,怕讀錯或者grammar錯俾人笑

後尾住耐咗發現nobody gives a shit
大把non native speaker 講得仲差過你
突破咗心理障礙就輕鬆好多

當然,英文底都唔可以太差,有字唔識可以用前文後理估到大概意思

最好彩都係搵到個cbc室友,日日同佢講加埋聽佢打機瘋狂屌人老母,進步神速
真,我冇意見
我只想做個透明機械人做好個task就收工,日日如是
保持自信 唔好輕易露出個聽唔明/唔識英文嘅樣
人地講野要望人地對眼 然後比啲嗯、yes, true, that’s good, wow, so cool, nice
有能力講下覺得認同嘅地方係邊
諗唔到有咩諗同嘅位可以講其實都無所謂
只要你唔尷尬其實無人會尷尬

唔太識講野咪做多啲聆聽者嘅角色
人地都不知幾鍾意有人聽佢講野
慢慢你會越黎越叻
我收番
其實無乜野
你咪問下人地 你講嗰樣野係咩黎
反而仲多左野傾

我都成日問同事講緊咩
例如有時啲同事彈兩句歐洲詞語唔知佢講咩就問下
有時佢地講一啲我唔知係咩嘅野 咪interrupt 一下問講緊咩 乜野黎

其實無乜特別 都係咁傾計
有時人地仲好開心介紹佢地方嘅野比你聽
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞