【金糞王朝】《病港II》(54)

1001 回覆
970 Like 6 Dislike
「代理人?」

「專門幫佢處理唔見得光事情嘅化身,雖然無見過佢真身,但聽聞無令占佢失望過,佢坐到今時今日嘅位都係靠佢幫手。」

「好似劉吉咁?幫你處理唔同麻煩事。」

許監事笑而不語,我都準備找劉吉去。

「我無虧待佢嘅,我有照顧佢已經變咗病者嘅老婆。」

「佢老婆只係你控制佢嘅籌碼。」我拋下一句離開。

我跟山莊員工打聽劉吉位置,得悉他本人正在八座的收容大廈中,於是前往那裡去,並在十五樓與他碰面。

劉吉他茫然的坐在某收容單位前,注視裡面抱著仿真嬰兒娃娃的病孕。

看樣子,單位中的是她老婆。

「搵到隻虔誠者未。」這開場白我想了半分鐘,才行出走廊展開。

劉吉淡淡搖頭,也不轉頭望我一眼。

「入面嗰位係你夫人?」我明知故問。

「嗯,佢日日都係咁,抱住個公仔。」

病孕穿著寬鬆的吊帶長裙,漫不經心的安慰著懷裡的仿真嬰兒娃娃,口裡喃喃唸著像搖籃曲的病語。

「你諗住咁樣望到幾時?呢世都係咁?」我用平淡的語氣問。

「你有冇試過愛一個人?」劉吉反問我。

「……」我默然不語。

「當你愛住一個人,望住佢對眼嗰陣,你會覺得就算望一千年、一萬年都唔夠。」劉吉說著同時,勾起我些回憶閃過。

「但……」雙手插袋的我低著頭,暗暗嘆出一口深藏的氣:「會有離別同放低嘅時候。」

「我唔想……」劉吉像個孩童,說出最真摰的話:「想自己愛嘅人繼續存在,有咩錯。」

「無錯,但或者呢漫長嘅八年嚟,就係一個俾你接受佢已經離開事實嘅機會。」我都將目光放在病孕身上:「無任何事情,係可以永遠。」

「明明你年輕過我半世人,點解一副看破紅塵嘅口吻。」劉吉終於抬頭望來。

可能因為在樹鄉沉睡的那段夢中,我已經和韓湘走完大半個人生。
「你就無諗過離開依到,重新生活?」

「無咗屋企人,可以去邊……」

「病獵協會,都算係半個大家庭。」

「一個面臨最多生死嘅家庭。」

「我想請你返去培育後輩,感受下啲年輕氣息,總好過對住班死咗好耐嘅人?」

「你係挖緊角?」

「係。」我直認不諱。

劉吉反覆望了我幾眼,十五十六拿不定主意。

「捉埋隻虔誠者再講。」劉吉站起身。

「可以,要幫手?」

「最好……因為我已經大概知佢喺邊。」

「咁仲唔捉佢返嚟?」

「因為我唔係幾想落嗰個地方。」

「即係邊到?」

「我哋總動員地墊式搜索咗成個陽明山莊幾日,每個角落都搵唔到虔誠者嘅蹤影,但佢又無離開過山莊範圍,所以我估佢落咗去下水道。」

說到下水道,我腦海無故彈出王達尼的樣子。

劉吉續說:「嗰到堆滿病者排泄物,係個高危險嘅地方。」難怪他不想下去。

「無派人落過去睇?」我眼睛不其然落在地面渠蓋上。

「有,但臭味太勁,唔係處理開唔會頂得順,有幾個員工仲喺下面失蹤。其實下面本身都有工作人員,佢哋專門處理負責堵塞咗渠口嘅排泄物,但嗰班都係外判員工,有少少危險性,唔知信唔信得過。」

「有咩危險?」

「佢哋係囚犯嚟,係機構向倖存區監獄買人,俾佢哋負責呢啲下欄嘢,正常唔會有人想同佢哋溝通。我有派人問下渠口位置一條友,嗰個人話的確有個員工入過去,我估就係虔誠者……」

「咁佢都幾醒,識得匿去正常人唔會去嘅地方,加上嗰到病毒量咁高,唔會有人率然落去。」

「以前我哋喺虔誠者間屋,都係放住砌圖、積木呢啲激發智力嘅玩具俾佢,佢生前係個聰明人,智力超過一百三十,未到天才,但算係比常人優秀。」

「咁你叫我幫手,係想派我落去?」我開始明白劉吉用意。

「你可以唔落,我都唔想無咗條命。」

「去睇下再講。」

我們來到陽明山莊一個較偏僻的位置,那裡有個給打開了的生鏽渠蓋,我行近過去探頭俯視,下方是個約八米深的沙井,滿佈貼牆生活的蟑螂,井底是褐黃色的積水,夾雜著紙巾和死老鼠。

即便處理過無數噁心場面,我仍然身理不適,產生作嘔的感覺。

我站在沙井前,思疑人生好一陣子。

「點?」劉吉問我。

「我諗唔到任何誘因點解要幫你……」

「嗯……」劉吉沉思一番:「如果,我話會加入協會?」

「你唔係要睇住老婆咩……」

「或者你講嘅嘢係無錯。」劉吉凝睇掌心:「我係時候要放低……」

「咁你既然加入得協會,就索性唔好理呢件事。」

「好歹都係病獵,唔可以放任虔誠者離開。」

「其實我比較推薦放火燒哂成幢大廈,隻背叛者死咗,你都唔洗擔心佢哋會合體。」

「咁至少都要搵返我派咗落去嘅人,總共有五個一去不返,我無理由叫完佢哋落去就唔理佢哋,就咁走咗去。」

這個原因,能稍為說服我。

「咁我幫你落去搵,你重返病獵協會?」

「嗯,生要見人,死要見屍。」劉吉初步同意了。

「嗯……」

「你等等,我俾啲嘢你。」
難得早
哇墨霸時區癲倒咗
墨巴逐步調整緊時間,之後嗰啲應該會晚餐時間出
早文一推
好玩唔玩 玩屎
睇文係咪有陣屎味
硬係覺得占妙如嘅化身係湘b
呢個假設
早文祝福
覺得係湯婆
唔係狗面人咩
墨b係咪好鍾意「湘」呢個字?
好耐以前麥當勞個故,女主角都係叫 湘
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞