【金糞王朝】《病港II》(54)

1001 回覆
970 Like 6 Dislike
如果係M直接搵佢嘅話就唔同講法
依家始終都隔咗浸
一路睇金糞王朝一路食榴槤,即刻變4D小說
第三個dimension去咗邊度
定係榴連就是金?
其實博海德同朝偉達尼bb講一個字就夠

「今次黎搵我係咩事?」

「M。」
push
Chance!
push
紙言讀者黎留名

當我見到果然是富林比比果度
響地鐵度笑左出聲
推呀推
失敗了吧
「咁呢個話題就結束。」王達尼起身送行。

博海德和詹天鷟兩人重回大樓走廊上,一樣朝著離開的梯口前去,沒有總統在旁的情況下,總算能真正地暢所欲言。

「前設係唔死人,咁我哋大把嘢可以搞、可以玩。」詹天鷟像自言自語,故意說給博海德聽見。

「你都小心自己間事務所。」博海德冷冷暗笑。

詹天鷟神情一變,眉額間抱著疑惑。

待兩人分道而行,沉默的劉吉才張口問:「你喺佢事務所做咗手腳?」

「純粹嚇下佢。」博海德聳肩輕笑。

「有冇諗到對策?」

「有,都可能要靠你。」博海德搭著劉吉肩膀,低聲地說明:「我想你喺全個病獵協會放置防守性陷阱,佢哋一定會用各種方法硬闖,我哋長期一半以上病獵喺外面執行任務,亦無理由叫駐紮病獵營嘅正規軍參與呢啲無謂事,我哋協會唔會夠人守,都唔可能臨急傳召病獵返嚟,要自己諗計。」

「明……」劉吉腦海已是各種可佈置陷阱地方的畫面。

兩人回到病獵協會,博海德翻開排班便查看可用人員,然後召集大病獵們至會議室相討事情。

會議中。

「開會終於多個人!無咁冷清。」蒙柯亞欣喜地坐到劉吉身邊。

看見大病獵們逐一進入,博海德開始事情如實告之,給大病獵們做好心理準備,隨時被西裝怪客入侵。

「嗰個咩咩教授好重要?點解我哋要保護佢。」陳一劍嘟著嘴,感到不解與困惑。

「我都唔知佢有咩咁重要,但係二代會長好辛苦咁救出嚟,咁一定有佢原因。」博海德是唯一站著的人。
薛墊仁翹起二郎腿,緩緩地道出:「我哋要全天候入防禦狀態?」

「唔洗,你、一劍同富馬士都係病獵協會營作嘅鐵膽,唔好耽誤學習進度,你哋繼續日常俾學徒嘅訓練。」博海德伸手遞向劉吉:「我搵咗新加入嘅劉大哥,喺全幢病獵協會佈置陷阱。」

「要幫手?」陷阱之術都是薛墊仁涉獵的範疇。

「無問題。」劉吉答。

「賤仁,你專心教書就得,劉大哥喺我哋未做大病獵嗰陣,已經係大病獵嚟,唔計佢突然退休嘅話,年資最老就係佢。」

「呢啲係咪叫「薑越老越辣」?」陳一劍哈哈大笑。

「……」富馬士目光擔憂地移向陳一劍。

「我仲諗到下一句「越夜越狡猾」!」陳一劍續說。

「會議結束。」博海德宣佈。

被託付重任的劉吉,一邊朝地下倉庫落去,一邊環望大樓內各個地方,並在武器庫借了個大鐵鎚。

劉吉把大鐵鎚置於肩上,平淡地走落倉庫,停步在中央的位置,猛地提鎚砸下!

「呯」

「呯」

「呯」

沉實敲砸聲,撼動著混凝土做的地面。

好快地面轉為冒出裂紋,小塊的細石炸開,當埋藏底下的寶藏漸漸露出全貌,劉吉砸地目的都得到揭示。

原來有個大箱子多年來安放著倉庫地底下,不被外人所知道。
劉吉彎身打開大箱子,入面存放著大大個行李袋,貼著感嘆號的危險告示貼紙,像個爆炸物一樣。

沒有警戒的劉吉直接拿上,好似老早得知裡面存放什麼。

一拉開行李袋,裡面全是各色各樣的陷阱道具物。

劉吉逐件點算倉庫存放的材料,開始利用倉庫下的木工台和材料,人手製作各種陷阱道具。

如果西裝客沒有虛言,那麼劉吉會有五日時間準備。

西裝客確無虛言,這五天裡圍堵病獵協會外頭的西裝客漸多,僅用眼神投射不同出入的人,但這一點都讓協會足夠苦惱,要是客人看到這場面,入病獵協會如要走入木人巷般,都馬上調頭走了。

五天後,銀領的游先生重新進入病獵協會大堂:「相信呢幾日你哋好煎熬,日日俾百幾個人望住,但有個人可以改變呢件事。」

游先生走到接待處前,卻見早幾日放上檯面的手提箱,擺放位置依然原封不動。

「游生,你終於返嚟拎走個手提箱。」霍洛圖說。

游先生愣了會,笑了會:「真係……」

「你哋都唔好再似個流浪漢咁,喺人哋門口打躉。」

「你知唔知,你哋面對緊邊個?」

「收皮啦游生。」忽然,扶手電梯上傳來博海德的聲音。

游先生抬頭望過去,看見一級級下來的博海德。

「你哋日日企喺出面,時間成本都蝕唔少,不如早啲帶隊返歸?」

游先生假裝微笑:「呢層你唔洗擔心,我哋做到你哋一單生意就夠。」

「你哋唔係以為自己會恐怖得過病者?」博海德把身子湊前到與游先生不到半米距離。

「咁又你知唔知,你哋要面對嘅事務所話事人佢有幾恐怖?」游先生反問。

「打金領帶嗰個光頭星?嗰日喺政府總部一早見過,戴住隻寶石戒指,皮光肉滑,成個死基佬咁款。」

游先生低頭抿嘴一笑:「嗰位係話事人嘅仔,一向幫佢父親做開打交道接生意嘅事情,我只可以講真正嗰一位係比病者更恐怖嘅人。」

「職業病又發作,喺到嚇鬼?」

「咁我哋拭目以待。」游先生取走手提箱,步出病獵協會門口。

「係咪準備要開戰?」霍洛圖問。

「嗯,劉吉佢佈置好哂?」

「係。」霍洛圖點頭。

為了更好的觀察大局,博海德獨自一人行出大門。

其時,一輛白色加長型禮車由西面禮頓道駛至,外頭罰站的西裝客們分開左右兩面,迎接車中主人。

在末世中駕駛車輛,不單是浪費資源的行為,更是奢華狂妄的表現。

那一口行駛數分鐘的燃油,都是價值不菲。

禮車停至病獵協會外面,游先生對著車門下跪,車門推開後詹天鷟伸腳踏出。

「點?」詹天鷟整理下西裝,詢問眼前跪著的下屬。

「佢哋唔肯接受條件……」游先生如實相告。

詹天鷟不留情臉地,直接往他臉上摑了巴掌。

「啪」清脆的響聲在場每個西裝客都聽見。

「你話你係咪廢?少少事都做唔到。」詹天鷟抽著游先生的耳朵,兩目直瞪。
有文!!!
幾時加更 係咪淨係加到400正評
收皮啦游學修
墨B城大grad?
明天
no
用咗十鬆d日,終於一口氣追到live
一次過睇曬1,再一0睇埋2

點解無人記起當日m收埋咗個合成藥既地方?
姐係一個度整咗4粒精神科藥既呢~

咁韓湘阿媽係咪唔使死?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞