【金糞王朝】《病港II》(54)

1001 回覆
970 Like 6 Dislike
隨著台上最後的表演結束,晚會都踏入下個程序。

「各位!睇得、食得開唔開心?接下落嚟將會係董事嘅致詞,請各位就座。」一位男司儀手握小張講稿從後台行出。

機構上下員工識時務地回去位子坐下,我隨便找了個沒人出席的空座而坐。

前排座位多是股東和高層,後排則是中低層員工。

魯筆韋依舊戴著表皮青色的大眼頭套,有點滑稽又有點神秘。

「好感謝各位一年嚟嘅努力,我可以自豪地講機構係個大家庭,大家部門唔同、職位唔同、能力唔同,但就各施其職,一齊創立出呢個帝國。依幾年嚟,我哋除咗病者關懷收容服務,仲向住娛樂、文化、教育、食品、醫藥方面發展,務求接觸社會唔同層面,擴大機構嘅影響力,可以將呢種關愛思想傳播俾其他人,一直以嚟我哋都好受爭議,唔少人覺得收容病者,係對死者嘅唔尊重,但客戶數量每年持續嘅上升,證明我哋係無錯,未來我想將版圖擴展到其他地區。」

魯筆韋接下來三十分鐘,都訴說著機構的願境,有些員工明顯聽得累了,在座椅上直接睡著。

說完長篇大論後,魯筆韋把時間交回司儀。

「非常多謝魯生嘅分享,都希望機構可以蒸蒸日上!之後大家要落足耳力喇,因為輪到咗每年都有嘅抽獎環節!名額總共五個。」男司儀偷看一眼講稿。

一說到大抽獎,員工們都精神起來。

「想知自己有冇中獎好簡單,即刻檢查下你哋張櫈底,會摸到張卡寫住個數字,然後我哋會讀出中獎號碼,數字中嘅就好上台拎獎啦。」男司儀開始朗讀中獎號碼:「20!03!01!64!分別係呢四個號碼嘅中獎者,請上台領獎。」

我摸出椅子下卡片上面寫著「14」,獎品什麼的果然跟我無緣。

現場開始出現振臂高呼的中獎者,他的同桌的員工歡呼祝賀。

三男一女的中獎者都走到台上,但大家都好奇地討論著,司儀好像尚欠一個數字未讀出。

「相信大家都好困惑最後一個號碼未讀出呢?咁係因為最後一個號碼係終極大獎,我哋邀請咗位神秘嘉賓幫手抽出,但我哋頒完呢四位幸運兒嘅獎品先啊,有請魯生。」男司儀讓個位給他們。

第一個領獎的女員工含蓄地微微躬身,並跟魯生握手。
「第一份獎品非常豐富啊,入住陽明山莊嘅病者收容所七日!」男司儀讀出獎品內容後,尷尬一笑:「非常好啊,相信會係個好好嘅體驗啦。」

女員工聽到獎品後內容後,本來的笑容失去了光澤。

「好,下位獎品係三罐午餐肉,超級實惠。」

「再下位,半打新鮮雞蛋!真係非常好嘅獎品!補充下蛋白質,又可以做煎蛋、炒蛋、水煮蛋,蛋真係同機構一樣多元化啊。」男司儀好像沒事找東西說。

「最後一位!係合共六罐青檸梳打,可以同家人朋友分享下。」

「萬眾期待嘅終極大獎嚟喇!各位準備好未?」男司儀撥弄一下氣氛。

台下員工舉著自己的號碼卡高呼。

「準備好的話,就有請特別嘉賓,港島合眾國總統──王達尼先生!」男司儀高喊。

不知何時成為嘉賓的王達尼行出,揮手面向台下員工。

「各位好,可以出席到機構嘅週年晚會我好開心,有班咁有活力嘅員工,係件非常鼓舞嘅事,之後聽講我要揀個號碼?不如俾我睇下你哋嘅號碼係咩,哈哈哈。」王達尼對台下員工招手。

「叫我呀!二百零六號!」

「九十二號呀!」

「叫三個位嘅數字!」

員工們都舉著號碼牌,爭相想要得到總統的注意。

不積極的我都試著舉舉卡牌,看看王達尼會否留意到,沒想到他真的瞧見,然後喊出那個號碼……

「就十四號喇!」

我怔住,在場的目光逐一投向我。

「十四號邊位啊?」王達尼假裝不知中獎者的我在哪裡,視線四處探望。

「呢到呀!呢到呀!」旁邊的人拉我起身,替我揮手。

「好!超級幸運兒請上台領獎。」男司儀說。

我本想一走了之,但當場走掉的話恐怕更加可疑,唯有硬著頭皮上去領獎。

雖然經過機構高層的位置時有些人抱著疑惑,許監事更是得知我的真正身份,但其餘大部份人基本上都不認識我。

我默默行到台上,跟王達尼對視。

「恭喜你!」王達尼伸手向我,想要握手。

「多謝多謝……」我裝作謙卑地點頭、握手,然後低聲詢問:「點解你喺到,嗰邊晚會唔係完咗咩……」

「佢哋出咗錢俾我,邀請我嚟做特別嘉賓,我見都順便咪做埋,你點解喺到就真……」王達尼低語回應。

「我見啱先個晚會無咩料到,咪入嚟呢到睇下。」
「都係……」

「呃哈哈……兩位握完手可以接受獎品。」男司儀見我們握手有點久。

「獎品係咩?」王達尼和我不約而同地問。

「獎品就係《病者人道主義機構》會實現你一個願望!」男司儀大聲地喊,配合誇張的手勢和表情說明:「只要係唔犯法,合理,你都可以提出!」

「恭喜你,提出你嘅願望?」一旁站著的魯筆韋前來對我祝賀。

「唔……」我思考當中。

我未想到要什麼,台下歡眾已經急著替我答:

「車喇!要車喇,法拉利呀!」

「即場加薪啦!唔洗諗啦!」

「要樓實無死!!!」

想了好一會,我說出個讓人們鴉靜的答案。

「我想睇下魯生你真樣,即場除低個頭套。」

魯筆韋像呆住,沒有任何反應。

「呃……哈……噫……」男司儀都驚訝得說不出什麼來。

「呯──」

突然!會場的大門給推開。

大家都被大力的開門聲吸引,轉頭望向會場門口。

是位大家都熟識的高層占妙如女士,她臉上全是溶掉的妝,眼影和嘴唇過度深黑與鮮紅,穿著米色的風衣,攜著個名牌小皮包行入。

「占女士,你已經唔係機構嘅員工……」門外的接待生勸阻她。

「哈哈哈……我只係嚟……只係嚟恭喜下,新上任嘅理事長啫,年年我都同大家祝酒嫁啦。」占妙如女士神智癲癲瘋瘋,腳步虛虛浮浮的穿越會場中間的通道:「邊位係新上任嘅理事長啊?吓?邊位啊嗄……等我嚟望下你……恭喜下你……」
儘管她孤身一個小女人出現,卻不知為何有種莫名的緊張感。

大家都你眼望我眼,看著半笑半哭的占妙如。

「喂喂喂……原本我都應該坐喺呢枱。」占妙如走到高層所坐的那一桌,敲敲那張墊著白布的圓枱:「原來係嫁……仲有何學民……」

「占女士你飲咗酒?」許監事裝作有風度地搭著膊,想送她遠離會場:「出去再講好無?」

「嘿哈哈哈哈,你隻老狐狸喺到扮哂嘢。」占妙如伸手進小皮包內,竟拿出把手槍:「如果唔係我做理事長嘅話,哈哈哈,咁機構嘅存在仲有意義?如果機構無存在意義……你哋都無存在嘅價值……」

「噫嗄。」看見手槍的許監事呆住了。

「呯!」占妙如近距離一槍打穿許監事肚皮。

「嘩呀呀!!」許監事立即倒下。

「嘻嘿嘿嘿嘿!你哋都係股東大會投要罷免我,記唔記得啊?」占妙如瞪大著眼,直視同枱的幾位高層。

「嗚呀!!!」樂小姐第一個尖叫離座。

「呯!」

占妙如一槍射向她,讓她倒地不起。

面露懼色的歡小姐高舉雙手表示投降,但還是給占妙如往胸膛開出一槍。

「呯!」

「哇呀──」連人帶椅射翻地上。

「呯!」

伏在桌子上的喜小姐不能幸免,頭頂直接給打穿個洞。

事情僅僅發生在三秒間,會場的人們方被恐懼擴散,各種的尖叫和亂跑,爭先恐後地跑向大門。

「嘿呀哈哈哈!!!」占妙如將手槍指向台上,對著魯筆韋董事:「到你!!!」

「呯!呯!呯!呯!呯!」占妙如朝台上連開五槍。

男司儀英勇地擋在董事面前,替他承受數下槍擊。

我都撲倒了王達尼,保護他的安全。

占妙如都不管是否射中了,將槍口指向機構其他股東:「仲有你哋!」她的目標非常明確,是股東大會上罷免她的人。

「呯!呯!呯!呯!呯!」槍聲不斷。

數名股東中槍倒地,射到彈匣都空了,占妙如直接掉棄手槍,從皮包轉拿刀子刺向仍未斷氣的許監事。

占妙如怒罵著:「死賤種!死賤種!當日你最想我死!我要插死你!殺埋你個女!」白刃入,紅刃出。

許美祿拉住占妙如手臂:「爸呀!」可惜卻被反砍一刀,割開脖子鮮血直流。

「哇!突然搞成咁,仲精彩過睇戲……」都不知王達尼是驚是喜。

「睇鬼睇馬咩……你班保鑣喺邊……」我問。

「應該喺門口……」王達尼看著門口,感覺動靜異常:「但點解好似無哂保安咁……」

不一會,原本衝向門口的員工們,都驚慌地退回至會場內,像有什麼洪水猛獸擋路。

見現場應該再無危險變數,我快速從台上跳落,跑向占妙如朝她飛撲!把她壓住的當下,我二話不說扭斷其腕,防止她再拾武攻擊。

「噹啷」刀子應聲掉下。

被壓著的占妙如對著會場大門嘶叫:「陀蘭──!」
真係陀蘭
陀蘭
陀b
表皮青色的大眼頭套
終於等到陀蘭上水
許美祿
啱啱返去重溫咗陀蘭殺貓嘅劇情

病港二 第三個post 第659樓
啲人係咪準備變病者
咁就死晒
m係咪又要準備比人撳住嚟砌
1v1
係唔係無證據殺喵,只係無武器周街走
仲諗住要搞一大輪先可以收歸國(王達尼)有,依家話得事的差不多死q哂,直接變國企,由病獵協會管保安
機構d高層突然唏唏噓噓咁死哂
陀蘭
未必 依家應該係有史以黎最強嘅人類狀態
又極限體能 又不破經 白鯨之力又好似返咗黎
真係 以往都話靠下武器
而家上晒buff應該夠做
陀蘭終於出
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞