【金糞王朝】《病港II》(54)

1001 回覆
970 Like 6 Dislike

由於本系列第一季字數超過一百萬字,強烈建議想要追看的讀者,先在Penana閱讀《病港》故事:

https://www.penana.com/story/73992/%E7%97%85%E6%B8%AF/

——————————————————————————————————————

廣告

第一季《病港》一至八冊和第二季《病港》全數在三中商務印書局上架,如無法買到個別冊數,可到HKTVmall、豐林文化Facebook專頁進行網上購買。

希望有睇嘅讀者,都不忘買病港第二季實體書支持一下

加上題材內容一啲情節有少少敏感,可能要絕版了,第三冊可能有望書展出版

——————————————————————————————————————

1:《大貓寺小王子》實體書已經製作完成,書中附有插畫,大約五萬字為一冊,預計書展出版

2:《我被寄宿到糖果女孩的家中》及《我被陽光照耀的日子》將會以新封面再印刷出版,預計書展有售

3:《病港》第三冊將於書展發售

4:書展有機會推出一篇我未公開載過的十萬字科幻故,能否出版要取決我能否趕上印刷,故事講述某個神秘的起源

有興趣留意我最新消息同動向,歡迎Follow同讚好:

IG:maksyut20030164
FB:墨說

Penana:https://www.penana.com/user/93168/%E5%A2%A8%E8%AA%AA/stream?fromsearch=%E5%A2%A8%E8%AA%AA

【《病港日報》資訊區】:

【會長】

【顧問】

【松木村「大師匠」認可神器】:

1:鯨牙大劍
2:金鷹頭拐杖
3:夜行傘
4:黃金貝果
5:「七傘系列」
6:腦電波情緒控制器
7:巨商之戒

如果想支持我創作,或者想睇《病港II》快少少嘅話,可以到本人以下付費網站購買通行證:

https://maksyut.com/

連登每有200正評,付費網站和連登都會加一更,約3000字

「識脫皮嘅病爪?男病爪……」我腦裡冒出解答。

「咩男病爪。」

「我遇過隻特殊病爪,能力正正係脫皮重生。」

莫非男病爪的事,都跟湯婆相關?

「停。」劉吉發現了什麼。

落到五樓我們駭然發現走廊狹窄的長方形天窗,居然給人打開,更重要是有條繩子綁住窗框,透過天窗伸延下去。

「嗰隻虔誠者拎我條繩,係要嚟游落去地面……」現場的證據我一眼看得明明白白。

「落去睇下。」我和劉吉快奔下去。

回到地面大堂,我們查看繩子降落地點,那隻特殊病者果然是游繩離開了。

「走甩咗。」我握住繩子,抬頭望上去:「通知機構圍封成個山莊?」

劉吉深思一會,艱難地說:「唔好,咁會引起恐慌。」

「有隻特殊病者走甩咗,你仲在意呢個機構嘅聲譽?」

「如果呢件事揚咗,即係監管不力,許監事會落馬。」

「我覺得你更似虔誠者。」

「我家人都住喺收容單位,依差唔多十年嚟如果唔係許監事幫忙,我無呢種免費優惠。」劉吉說出忠心耿耿的原因,全都是為了變成病孕的老婆。

我有想過劉吉老婆可能正被收容中,沒想到真的猜對了。

「咁你想點做,當無事發生?」我不想爭論事情的正確性,只想解決當下的問題。

「虔誠者威脅唔大,可以淨係通知監事,再逐個地方搵。」

我都想不出再好的辦法,唯有點頭同意他的方案。
我愛墨巴!我愛墨巴!
我倆一起前去陽明山莊的辦公室,期間劉吉順便指示人員,去將摔死的宇宙之子屍體清理和焚燒殆盡。

跟在劉吉背後,能夠任意出入山莊受看管的範圍,並暢通無阻地來到監事面前。

「監事。」劉吉拍門。

「入嚟,搵我有事?」許監事問。

即使陽明山莊身陷水深火熱中,許監事仍休閒地喝著燉湯。

「香唔香?係洋銘大廚慢燉嘅湯,好補好滋味。」許監事輕吹一口,細喝一口:「點啊劉吉,已經回收哂血爵?十四座收容大廈嘅問題搞掂未。」

「大廈問題初步搞掂,可以陸續派人去維修,血爵都淨低一隻未搵到,只係又多咗件麻煩事。」劉吉如實回報。

許監事本來放到嘴邊的湯匙像給凝固住,懊惱地吐出句:「又係咩事……」

「有隻特殊病者走甩,叫虔誠者,但危險程度唔高。」

許監事沉思一陣:「唔係最頂層嗰隻就得,你講嗰隻嘢危唔危險?」

「佢一日未搵到同伴都唔危險。」

「咁慢慢搵佢出嚟,搵個藉口話臨時維修,暫時拒絕訪客先,記住隱藏好件事,你都知姓占嗰個老女人,收買咗幾多二五仔收風。」

「嗯。」劉吉如實執行。

許監事的目光好快轉向我:「你都未介紹身後嗰位。」

「主要幫我處理十四座收容大廈問題嘅幫手。」劉吉說。

「你帶得入嚟,即係信得過?」許監事了當地問。

劉吉正要替我回答之際,我搶先說出:「信唔過。」

「嗯?」許監事對我的回答感意外。

我行前拉開客人座椅,一個坐下來:「認唔認得我?」

許監事凝視著我的鳥嘴面具,腦內不停反覆思索,表情漸漸震驚,嘴角帶些抽搐地微笑:「關先生?」

「答啱。」

「你嚟做咩,你唔係應該同緊美祿搞將軍澳嘅分部計劃……」
Lm
「你係咪個有恩必報嘅人?」

「……」許監事一時回答不上,只是計算著我為何在此。

「十四座收容大廈嘅問題我已經幫你解決咗,所以我都有啲小事要你幫忙……如果你唔想有人知呢到發生嘅事故。」

「劉吉,佢係咩事?」許監事彷如頭笑面虎,笑裡藏刀。

「我純粹搵咗佢幫手處理大廈嘅事,佢依家同你講嘅嘢都與我無關。」劉吉分得很開。

「咁你係咩事……關生……」許監事繼續問我。

「好簡單,你權限應該可以入到機構十樓以上?」

許監事良久才答:「……可以。」

「咁你知何學民教授位置?」

「知。」

「我就唔怕同你講,佢俾人軟禁咁。」

許監事這次是發自內心的笑:「呢層我都當然知。」

「你都知?」

「何學民、我同姓占嘅喺機構都同等地位,係唯一影響到占妙如更上一層樓嘅人,我山高皇帝遠唔怕佢,但都唔可以俾佢捉到把柄,教授佢就可憐少少……純粹係掌管機構學術範疇,底下都只係堆學生,無權無勢,我聽佢宣稱要閉關研究病者語嗰陣,就估到占妙如做咗啲事。」許監事對病者收容的事做得一塌糊塗,職場政治倒是十分熟識。

「我要救返何學民出嚟。」我說。

「哈,先唔講一路上去有幾多保安,囚住佢書房嗰道係鋼製門,佢俾人當係文物咁保護監視住,你唔會有機會救到。」

「所以我先要你幫手做件事。」

「……」

「你無拒絕嘅條件。」

「劉吉。」許監事語氣稍帶命令,暗示劉吉立即對付我。

劉吉無動於衷,當作沒聽見。

「劉吉!」許監事更大聲點,半威脅地說:「你應該仲記得自己家人住緊喺收容所……」

劉吉眼神稍為動搖,瞧了向我。

「老實講,其實佢更加需要你,無咗你呢個前大病獵,相信成個收容所幾個月內玩完。」我說服劉吉反客為主。

劉吉的選擇顯然而見,他用淡漠的目光回應許監事的要求。

「你哋真係唔怕嫁喎?成個山莊都係我嘅人。」許監事繼續威逼。

「而你,就喺我面前。」

許監事冒出冷汗,皮笑肉不笑:「你想我點幫。」

「我再知會你。」我攜帶說話權離座離開。

到行出辦公室,劉吉才開腔:「你真係唔怕。」

「唔怕?」

「居然當面威脅一個機構嘅監事,仲先斬後奏唔同我講定聲,迫我即場做選擇。」

我笑一笑:「我仲做過多事,你係估唔到。」
久違留名
流明
Lm
爆閃斬!
M呢度幾型
玩屎
Lm
個句 你就喺我面前

「韓湘,每一秒我都想你就喺我面前」
「你哋真係唔怕嫁喎?成個山莊都係我嘅人。」許監事繼續威逼。

「而你,就喺我面前。」

笑死,就算比班手下嚟到都係負責收屍或者比M屠埋
皮已正
好想知虔誠者搵到同伴會點
作為課金撚呢次個topic真係想負皮
大家呢個post啲文千祈唔好食飯睇
病風 你話大唔大獲
留名
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞