【金糞王朝】《病港II》(54)

1001 回覆
970 Like 6 Dislike
成班試當真
游,賢,豪,Ka, Locker
詹古尊
字天樂?
惡子下話
雙子相遇先係虔誠背叛
神子應該係20樓個隻
神子係咪即係聖子啊?
我睇完留言先發覺到卡卡同爆鎖係咩人
魔童即係宇宙之子?
惡子神子本來都係無垢嬰
根據你俾咩佢而變成唔同種
好似寵物小精靈咁俾堆進化石伊貝進化
push
push
push
如果沒有猜錯,信中所指的「神子」,大概就是「聖子」。

「血腥爵士」對應「血爵」。

「雙子」對應「虔誠者」和「背叛者」。

其他病者的名字,我都隱約在收容所的入住名冊見過。

雖則無意搗破了一個陰謀,但事件無疑是對人類一個警號,詭人依然潛藏背後默默做事,意圖分化破壞人類社會的安危。

正如我之前所說,病獵不是訓練、戰鬥,就是躺床,現在我又進入下個循環,需要訓練。

鑑於秦狩成天忙著南征事宜,還有今次西裝客事務所帶來的危機,病獵協會因時制宜制定出新政策──「雙會長制」。

顧名思義,設立兩個會長。

秦狩負責向外,我負責向內,好打理協會上下。

既然得知了陽明山莊是個兵家必爭之地,我必須在收容所發生問題前,將陽明山莊接管,但要奪走一間企業最賺錢的項目,還要無視市民在內的親屬,將裡面的病者完全清除,那是比登天更難的事。

稍為處理不好,病獵協會將招惹公憤。
事關重大,我只好和王達尼相討辦法,有個總統出謀獻策,比事事強闖殺出條血路好。

我在他的海景辦公室中,將來龍去脈說一遍,他耐心聽完後,放低手頭上的文件,一副沉思的目光:「病者人道主義機構唔可以推冧……佢哋喺倖存區係大到唔可以倒台,我哋合眾國市場大量資金都係出自佢哋身上,一倒台全國經濟都會衰退,多條產業線斷鏈。」

曾經作為間諜,我的確見識到機構旗下產業有多厲害。

上至藥品,下至娛樂,全都包辦。

「有冇方法取代佢哋?」我問。

不能用武力解決的事情,是最麻煩的事情。

「例如……」王達尼眼珠瞧來:「安插自己人?」

「依家佢哋理事長職位架空咗。」

「你或者可以喺機構拉攏個親病獵派嘅人?雖然好難搵到。」王達尼瞳孔稍為放大像想起什麼,從抽屜拿出一封紫色邀請函:「啊……嚟緊佢哋機構週年晚會,有邀請到我去,索性你都一齊去?。」

我搖頭笑了笑:「無俾人邀請咁去?」

「你可以做我半日保鑣,順便喺嗰到物識下人選,呢件事唔急得。」

「幾時嘅事?」

「就下個星期日。」

我點頭:「預埋我。」

要離開之際,王達尼叫住我:

「喂,M,有樣嘢順便提你,雖然我唔介意就係……」

「咩?」

「你身上有陣我以前喺坑渠成日聞到嘅味……你真係要搵個地方沖沖身,或者我俾瓶古龍水你。」是連王達尼都感覺噁臭的氣味,可想到有多恐怖。

「都無計,沖極涼都係咁。」那臭味經已入骨入肉,我也非常苦惱。
幸運時間
Lucky!!
末日稅
達尼係時候玩鹽鐵酒專賣
稅都唔使收坐喺度收錢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞