【金糞王朝】《病港II》(54)

1001 回覆
970 Like 6 Dislike
每日一推
👆🏻個王朝係呢個構思?
囚犯
下水道咁黑係點睇野
留個名
之前一直想留番儲埋一次過睇所以忍住停咗冇睇
點知之後太忙冇咗回事
依家啱啱先開始睇返去到長洲嗰度
一邊食lunch一邊睇,都唔知仲食唔食好⋯⋯
報數:
732正皮now

另一人回答:「底下有不祥之物存在,你再落去,就上唔返嚟。」

我無視他們的警告,穿過這裡往前去,我所行的通道中間竟是裂開,要是跌下去的話便會葬身於千萬排泄物中。

幸好我注意到,並跨腳一跳過了。

仲唔係elden ring 下水道?
利申中過伏
真係好嘔心
好彩食完野先睇啫,隔住個moon睇字都覺得臭
上次單手爬山都好din
但算啦睇故唔好駁故
都係問下姐
睇文字都覺得臭
Push
「惡子係乜病者嚟?」

「佢係與聖子形成相對嘅不幸,機構為咗掩飾佢哋嘅失敗,將惡子囚禁喺下水道底下,經過好幾年時間,惡子喺呢種環境成長變得不成人形,化作咗一團團爛泥。」老伯語重心長,給我個忠告:「你啊,千奇唔好學不潔者試圖喚醒惡子……嗰班人已經無藥可救。」

「不潔者係指嗰班囚犯?」我想搞清狀況。

「嗯……佢哋已經以污水下水道為家,眼耳口鼻都係高危險嘅感染位置,特別下水道衛生問題嚴重,所以佢哋會戴住鐵頭套面具保護。」

「嗰班人點解想喚醒你口中嘅惡子?」我問題一個接一個。

「咁你要去問問佢哋老大……集糞者。」

我不用問都清楚名字的由來。

得到老伯的解答,我續向前路進發。

蓄洪池裡的路只有一條,除非自行開闢,但若要開路必需不怕骯髒,因為攔路的障礙都是受人唾棄的不潔之物。

路上有人類骨頭、狗屍體、病者肢體,什麼垃圾雜物都有。

某座糞山上有個手持攪棍的不潔者留意到我,他想都不想就向我擲出顆糞球!

「哈哈……係時候食金球……」我側身恰恰避開。

他口中所謂的金球,就是糞球。

第一球雖然擲失了,但他又接續連擲數個金球,我壓著身子疾步離開,但沿路不乏金球投擲者,他們只要蹲身用雙掌收集臭糞便,再捏成球狀便向我投擲,即使我身法再好,面對全方位的金球來襲,加上沼氣長時間的影響,我漸漸頭昏腦脹。

金球將整件蓑衣逐漸染啡,雖然金球攻擊對我造不成實際傷害,但促使我瘋狂原地嘔吐,毫無還擊的能力。
「嗄……」我恨得即場捏上一顆金球,朝蓄洪池支柱後躲著的一名不潔者擲擊。

「啪──」命中頭部!

他的鐵頭套面具發揮功效了,阻擋住金球大範圍地沾染臉龐。

「呵呵嘿嘿嘿……」對方忍不住發笑,像擲雪球繼續跟我玩。

粗略一數,現在至少共六名不潔者用金球襲擊我。

為了準確記住他們的位置,我不再無了期地閃避金球,摸摸蓑衣口袋所剩的東西,摸到有三把小木刺,是劉吉的暗器。

我將小木刺四指夾緊,接著一一飛擲不潔者的脖上,其中兩人當場被小木刺插中喉嚨,當場痛苦倒地,發出嗚咽的聲音等待斃命,餘下一人則幸運地用鐵頭套面具擋開了。

六人先死兩人!

其餘人等見情勢不對,手執清潔專用的攪棍上前與我爭鬥。

他們聰明地採用圍毆的方式,一人一棍站著東南西北位置,不斷地出棍壓制我。

受強烈的沼氣影響我明顯力有不逮,開山刀揮來揮去卻未能解圍,攪棍始終屬長距離武器,要反制得先接近對方。

面對臭氣不絕的困境,我逐漸了解自己與敵人的差異。

這群不潔者即使身處惡劣環境,都沒有阻擋到正常發揮,彷彿融入整座金汁堡寨,更善用了環境優勢將金汁轉化為武器,明明他們的棍擊就毫無傷害。

相反我對這些金汁避之若浼,大大降低自身的行動性,好像踩在泥漿上處處受到牽制。

要解除困局,得先突破心理關口。

我閉著眼:「呼……」彎身抓起一巴金球,主動到塗身上。

臭氣像詛咒纏擾身上,相信多洗十日澡都無用。

再張開眼時,我已如它們共存。

「嘰!」不潔者睜大瞳孔,咬牙大笑:「嚟喇!」

面對再次伸出攪棍,但這次我所無懼怕,直接承受他們的攻擊,只要不觸碰到任何黏膜和傷口位置就可以。

「佢唔再驚呀!」不潔者大驚。

「你哋唯一嘅優勢就係咁!?」我橫揮一刀,劏開他的喉嚨。
「嚓──」不潔者按住頸喉倒下。

剩下的三名不潔者同時出擊,我翻滾避開之餘,拾起死去敵人掉落的攪棍,從口袋摸出一根亞麻繩,將開山刀快速打結綁於攪棍的端部,即場組合出一把新的武器──長柄刀!

現在優勢對等了,大家都擁有長距離武器,更含「金」屬性附魔。

「喝!」我提著武器向著他們衝鋒。

「哇……」不潔者們都訝異:「噫!」

我高舉長柄刀朝他們身上猛砍,他們手忙腳亂地舉棍格擋,可擁有刀頭的我終究更勝一籌,我揮出半月斬將他們手上攪棍全數削短一半,砍斷一人脖子,再來腳步自旋揮斬站在另一方的不潔者。

「嗚呀!」其胸至腰開出一條深紅的傷口。

我正要斬掉最後一名不潔者之際,他居然當場跪地求饒:「求……求求你!」

「嗯?」我長柄刀在他腦勺前收勢。

「我唔想死……」他身子微微發抖。

「咁你要睇你值唔值得生存。」

「嗄……嗄嗄……」不潔者對我點點頭,像小狗臣服那樣:「啊嗄……」

「早排入嚟嗰班員工,係咪已經死咗。」

「呃……呃唔……」他支吾其詞。

「俾三秒你,三……」

「係,已、已經死咗……我哋都將佢俾哂惡子……」

他們真的死光了,看來只好著手第二件事。

「有個著住紫衫嘅員工,有見過佢?」

「見過……」不潔者答。

「佢同咗你哋合作?」要不然無法解釋他和另一名不潔者合作放水將我沖下落的事。

「係……佢同我哋講,可以帶我哋離開依到重獲自由,但重點係可以對陽明山莊造成大破壞,將大家拉落依座金城到,滿足我哋復仇嘅慾望……所以老大同咗佢合作,幫佢匿藏喺到……」

「合作內容係?」

「佢話將會有人落嚟下水道追捕自己,即係你搵緊嗰班死人,佢嘅計劃就係將嗰班人引落深處,獻俾惡子食用,等佢重新甦醒。」

「我都無嘢要問。」

「求你你再問多啲!」不潔者偷偷瞧我身後。

我全身打個冷顫,駭然察覺有什麼接近我背後。

轉身的時間都沒有,我便提起柄尾向後頂撞,果然推撞到什麼物體。

到我真正轉身才得悉是剛剛被金汁傷害感染了的不潔者……他們都轉化成病者。

「哇呀呀呀啊!」那名不潔者害怕地逃跑。

「啾喲!嗤嗤嗤嗤……」竟然是病翼!

可是任他變了什麼,都無阻一刀被我處決的命運。

「嚓!」未嘗到真正飛翔,病翼便躺落地面。

「嗚咕咕咕咕……嗚嘎嘎嘎嘎……」第二名不潔者都身肢扭曲地站起,不過他卻按著鐵頭套面具發出痛叫的叫聲。

我定睛一看發現他的眼球腫大著,但因為鐵頭套的限制而未能發大,處於壓迫的階段中,直至「啵!」的一聲眼球自爆收場,本來活過來的身體又癱軟地上。

「啊呀!呀啊啊……」突然,後方傳來老伯哀痛的叫聲。

我聞聲跑去剛剛給沖落的地方,發現那逃跑的不潔者強搶著老伯手上的攪棍。

「死老嘢!!!俾我呀!俾我啊啊啊!!」大吼的不潔者注意到我回來:「喂──佢嚟喇,放手呀!我無武器點同佢打,點保護你呀!」

「噫啊啊……」老伯死死緊握著攪棍。

我快步上前朝不潔者首級一斬,結束其罪惡的人生。

「嗄啊……」老伯喘噓噓的看著無頭屍體。

「無事?」我問老伯。

「唔該你……先生……」

「阿伯,你會唔會知離開依到嘅方法?」我望上那條沖自己下來的渠管,至少有兩層樓高。

「得一個……」老伯指向蓄洪池最遠方:「喺惡子嘅身後。」

「係?」

「嗰到係唯一離開嘅辦法。」

「咁你哋一直係點喺到生存……」離開不了,就是說沒食物、沒食水,應該活不久才是。

老伯又指著天花頂上一條垂直的大渠管:「你見到上面呢條渠?你一開始入嚟應該會見到左右邊兩個渠管入口,右面就係呢條大渠管,上面有個人係專門煮嘢俾我哋食,煮完佢就會直接掉落嚟俾我哋接住……」

我立即想起那鍋褐色湯水配死老鼠料理,不禁當場再嘔吐。
不如連登加更 快啲完左呢part
真心見字嘔吐
push
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞