【金糞王朝】《病港II》(54)

1001 回覆
970 Like 6 Dislike
何學民叫M唔好打女人
我自動腦補咗佢係救薑刑警嘅吳鎮宇
真係唔好意思,又扑一個
女拳撚
我屌你老母我又要講
咪撚quote文呀仆街
post 54喇屌你
病港2都第二定第三年喇
就快個個po都要講一次
每日一推
望線即刻開心晒
喺機構畀人軟禁,黎到病獵協會畀人硬禁
女權既力量
墨巴寫親既天才都on99咁
即係馬仔有大病獵級數?
係夠癲會變特殊病者級數
懷疑馬仔同女病童
我一個人!(就係勢力)
「聽落好猛料咁……」犯人嘖嘖稱奇。

「阿智慧型罪犯,呢本書啱唔啱。」我隨便拿了本小說,伸入鐵欄杆中。

「唔該你。」何學民掀開書本,隨意望兩眼:「但有冇更學術性嘅書籍?」

「一係你繼續做研究。」

何學民思良好一陣子:「都好啊,反正你俾我篇嘢,其實仲有少少未譯得出。」

「你又話淨係『殲滅病獵營』五隻字?」

「我指嘅係成篇大概嘅意思係咁!但要真係仔細琢磨每個字句含意,就需要唔少精神同時間。」

「咁你需要咩工具?」

「破譯本我自己記哂入腦到,但個腦凍得濟塞住咗,先嚟兩碗溫酒,再俾碟茴香豆。」何學民像點單那樣。

我像個店小二,給他送來下酒菜,何學民隨即重新研究。

見他啃著豆子喝著酒,神情快活,我也安心去睡

第二天,不出所料有大新聞。

病者人道主義機構遇襲,多名西裝客死傷,何學民教授被綁架的事情,作為正副標題登上了《病港日報》的頭條。

機構理事長兼發言人占妙如,對事件感到震驚,而機構高層都大感震怒,不惜懸賞兇徒,成功拘捕獎賞為「終生免費居住病者收容單位」乙個,成功提供線索獎賞為「病者收容所八折優惠劵」一張。

「呢種獎勵吸引到邊個……」我打開著報紙,站在大堂接待處前。

「會長如果你鐘意睇報紙嘅,不如自己訂一份?都只係一杯飲料嘅價錢。」
霍洛圖想取回自己報章,讀讀今天的大熱門新聞。
「無我你都無得睇呢單新聞。」我心裡這麼想著,雙手把報章交回。

「不過個入侵者都幾厲害,一個搞掂咁多西裝客,仲玩埋游繩、鋼索……唔知以為拍緊不可能任務。」霍洛圖仔細盯著我,讚嘆寫滿整張臉:「會長我好少見你呢個形象……真係好煥然一新,你約咗重要嘅人?」

為了掩人耳目,我昨天起都卸下鳥嘴面具和黑袍的裝扮,穿成純黑西裝,頭髮都紮了起來,變成個幹練的傢伙。

據說任何男士穿上合身的西裝,氣質都會得到昇華。

「唔係,我諗住加入西裝客。」我開個玩笑。

沒想到,玩笑竟然半應驗。

協會大門給推開,有個戴紳士圓帽和黑皮手套的男子,打著銀領帶,穿著格紋西裝到訪,身旁有兩名手下隨行,一副西裝客專有的倨傲樣子。

「件西裝幾合身。」對方一進來便四處打量,跟接待處前的我搭訕。

「……多謝。」我快瞥另外打著白領帶的兩人。

「有冇興趣加入西裝客?新事務所。」他笑了笑,拍拍我膊頭:「嚟試下應徵,只要有套好嘅西裝我哋就請。」

「你講笑?」

「試試下就可以當真。」

霍洛圖打斷我們對話,詢問來訪者:「請問你係有病者事件要上報,定係想委託病獵?」
「喔,未介紹,我姓游,今日主要係嚟問啲事。」西裝客游表情轉為認真。

「講嚟聽下。」

「琴日「病者人道主義機構」遇襲,至少一個西裝客被推落樓蓄意殺害,事態好嚴重,所以想病獵協會方面提供資料。」

「點解你會認為病獵協會會有資料?」我替霍洛圖問。

「仲未問你係邊位……」西裝客游轉望我。

「病獵協會嘅指揮官。」其實我不再是會長了,只是其他人都改不了口。

「原來係大人物,啱先失敬哂,阿賢、阿豪,講俾指揮官聽下,我哋合理懷疑嘅原因。」西裝客游說明。

「講返點解我哋認為協會有資料先,因為據我哋調查所得,昨晚機構嘅入侵者身手了得,戰鬥經驗豐富、識得運用短弩加麻痺藥,倖存區裡面可以有呢種訓練嘅幾乎得病獵協會,當然我哋唔排除係盜賊……但協會必定會係我哋重點懷疑對象。」西裝客阿賢詳細說明。

西裝客阿豪加以補充:「加上呢,被綁架嘅對象係何學民教授,咁佢喺機構係負責病者語研究,病者呢種事又係同你哋病獵協會有關,我哋懷疑絕對合理。」

「最好係俾我哋逐層逐個問,確保萬無一失。」西裝客游微笑。

「對唔住,依到唔係你哋茶水間。」

「你連諗都廢事諗,直接拒絕我哋。」西裝客游虛假呈笑。

「調反轉,我入你哋事務所,逐個咁調查得唔得?」我反問。

「得,隨便。」西裝客阿豪張手迎向大門方向:「請。」

「但我無興趣。」居然玩反套路。

「咁啦,我哋知會造成你哋麻煩,我哋都會俾返少少補償你哋協會一日嘅損失。」西裝客游取出一張支票和鋼筆,遞向我面前:「寫個銀碼,機構好想搵到犯人,不計代價緝兇。」

我拿上那張合眾國倖存區銀行支票,握筆寫了十二個「0」,前面再補個「1」字交回給西裝客游。

「個、十、百、千、萬、十萬……」西裝客阿賢點算著我寫了多少個零。

「唔洗數喇,一兆啊。」西裝客阿豪盯住我:「佢玩緊嘢。」

他們的領頭大老西裝客游搖頭苦笑:「咁樣一啲都唔幽默,指揮官。」

「我無同你講笑,要搜、要查、要問病獵協會,就拎一兆出嚟,否則免談。」

「俾下面好喎,阿頭佢銀領帶,事務所地位都唔細,第時你幫下我,我幫下你啫!」西裝客阿賢說。

「唔洗哂口水,今日打搞哂。」西裝客游沉著氣、帶著笑,與另外兩名跟班離開協會:「我哋會再見……」

待西裝客離開後,霍洛圖方開聲:「估唔到呢件事搞著我哋……會長,倖存區嘅西裝客手段出名下流陰險,要提防下。」

「班西裝客係點組成?」

「就係堆著西裝嘅有牌爛仔,每個人西裝可以唔同,主要係用領帶顏色作分級,藍領係最低級新人打手、灰領係身手基本成熟嘅打手、白領係經驗足夠嘅打手可以配槍、再嚟係啱啱個銀領級負責指揮管理,最後金領係事務所嘅話事人。」

回想昨晚,我對付的大部份西裝客都屬灰領階級,貼身監視何學民最終墜樓慘死那個則是白領,難怪他們那麼重視事件,只要一日未能捉拿到兇手,相信事務所都會顏面全無。

現在早上十時左右,那群公會來的學徒應該正上早課,我特意前去他們所在課室探望。

由於協會長年缺人,通常陳一劍和薛墊仁教的都是大課,就是幾班一起上堂和練習,如果有多位導師指點,相信教學質素定會提升。

說到導師,我不其然想起劉吉。

他其實都該辭掉收容所那份工作了……

特別是那裡像個岌岌可危的雪山,雪花一點點的落下,只差在不知何時發生雪崩式爆發。

我自病獵營下山以來,終於有點時間,便再度前往陽明山莊,勸說劉吉辭掉工作及問問許監事會否有拉占妙如下馬的下步計劃。
有文幸福
Chance!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞