【金糞王朝】《病港II》(54)

1001 回覆
970 Like 6 Dislike
push
咁就要推返快啲
推呀
Pish
失敗了吧
失敗了吧
完了吧
失敗了吧
Hello 無文
就快出到 等等 新個章太多角色出場
寫唔切 最快應該推遲到九月
課金新嗰篇太多新角色?
可能社會物資越來越貧乏,即使是上等人的場合,鐵盤子放的是從前的街頭小食,將魚肉剁碎攪成膠的魚蛋,更提供各款醬汁給人賓客蘸著吃。

我中指和姆指夾緊竹籤,往圓溜溜的魚蛋一戳放進口中。

我一邊吃著魚蛋,一邊環視周圍。

會場聚集了曾經合作過的客戶,他們都熱衷於結識彼此,說話全是客客套套的非常沉悶。

大家在會場內閒談得氣氛良好,主持都開始宣佈入席,沒有座位的我顯得非常尷尬,幸好那位接待經理並沒忘記我,醒目地給我搬張椅子到某檯,讓我不用白白地站著。

「歡迎各位重要嘅來賓、客戶、贊助人嚟到我哋「病者人道主義機構」嘅週年晚會,有賴各位呢一年嘅合作同信任,我哋先可以更創佳績,前路更加明亮!」主持人居然是許美祿。

主持人說話停頓後,台下客戶來賓都拍手回應。

「以下落嚟,有請我哋機構嘅董事,魯筆韋先生。」

領導著上千名員工的大機構董事魯筆韋,是個身穿西裝戴著眼球頭套的男人,明顯是影射著大眼,戴上這麼奇特的頭套出席重要場合,這位董事真讓人意想不到……

「首先,好感謝各位出席。」魯筆韋站得筆直,腰骨直得讓人覺得生硬:「機構宗旨十年不變,致力為病者親屬提供關懷服務,我成日都講死亡可怕,但唔係終點,因為我深信只要變成病者去等,總有日人類會研究出解藥將我救治,想法的確係好大膽,但毫無想法只會跟隨時代嘅洪流而逝,再次感謝各位。」

說罷,魯筆韋凝視在場每個人,特別在我身上停留得久。

大家都給予掌聲回應,儘管大家都好像聽得一頭霧水。

接著許美祿重新上台,真面目依然神神秘秘的董事回到後台去。

「各位,之後落嚟服務員會派你哋一瓶飲料叫做「鑽石水」,係我哋機構旗下新推出嘅飲料,含有豐富嘅含硅鍶、偏硅酸、鈉、鈣、鎂、鉀等等嘅無機鹽類,入口清甜可口,帶有回甘咁啦,係我哋機構經過長年研究……」

「挑,咪即係水……」王達尼呷了一口,馬上吐回杯子裡。
「咁你都唔洗吐返落隻杯到啊……」愛紗驚呆著。

「我個胃只可以飲酒。」王達尼說。

「未來鑽石水即將會推出,如果在座各位想幫手贊助、推銷、發售,歡迎聯絡我哋客戶服務部搵徐小姐。」許美祿在場的話,果然是要推薦什麼。

及後,許美祿都是半介紹機構的發展,半推薦旗下的產品,梅花間竹給台下客戶推廣,感覺沒什麼重要事要宣佈,例如叫出新一任理事長。

整個晚會維持不到兩小時,更像個大型推銷會,一個水魚劏豬場,但很符合機構金錢至上的作風,不斷用自家產品作疲勞轟炸,然後居然真的有傻子會想贊助。

要是病獵協會也有這麼多贊助人,那該有多好?

忽然間,坐我旁邊的客人給某位人兄拍肩,低說訴說想要跟對方換座,我抬頭一望竟是港豬本人。

那位客人確認對方身份後,非常願意更換座位:「你係管理人先生?完全無問題。」港豬就這麼坐落我一旁。

「馬克,都一排無見。」

「你次次開場白都一樣咁。」

「係?我都無印象。」港豬翹起腳:「又會咁突然出席晚會,係咪呢嫁機構做錯咗咩事,你要嚟懲罰佢哋?」

「我係嚟搵你。」我猛地伸手搭在港豬膊頭,開個玩笑嚇一下他。

誰不知他好像真的發揮出本能反應,整個身子劇烈過度縮開不被我碰,屁股慘坐地上。

舉動過大的關係,更引來其他人側目而視。

「要咁大反應?」我伸手扶起港豬。

「有警戒心係好事,點知你有日係咪嚟真,嘿嘿。」港豬冷笑幾聲。

「你係受邀請嚟?」

「身為中環倖存區管理人咁當然係,但依家睇落更似傳銷大會。」原來港豬跟我有同感。

「呵欠……都幾悶,原本仲諗住佢會公佈新任理事長。」

「會公佈,不過唔喺到。」

「嗯?」

「會喺另一個真員工會場公佈,呢到都只係佢嘅客戶群同合作伙伴。」

「你好清楚。」
「喺大型企業做嘢係咁,公司唔會當員工係狗,每個都係理念相同嘅人才,新官上任呢啲事一定係同自己員工講先。」

經港豬提醒,晚會乍看結束,實際上真正的晚會仍舉行當中,位於真正的員工會場。

團體樂隊、青年偶像、英雄演員、當紅歌手,各種形形式式的表演,都為著另一個會場服務暖場,剛才我們全程聽推銷的廢話,那群機構上上下下的員工就待在足夠容納上千人的大會場內,享受著演唱會與音樂會般的娛樂。

機構職場文化濃厚,重視僱員之間的關係,對於機構而言客戶只是賺錢的工具。

這裡氣氛相對輕鬆和歡樂,沒有上流的拘謹。

會場門口的接待員是有質疑我員工的身份,但當我拿出糧票賄賂他後,下一秒他便祝我玩得愉快。

這會場較像公司的週年晚會,有接連的表演節目助慶,有大量炒麵和炒飯等主食治肚。

山頭文化仍然存在,不同部門員工會自成一角,樂小姐、歡小姐和喜小姐三位今日都有到場,有她們自然少不了許監事……那個想將我燒死的矮子。

我環視全場一圈發許監事都有出席,鎖定了餐桌前正喝著酸菜湯的他。

我靜靜的行到他身後,拍一拍其膊頭。

許監事轉身望來「嗚嘩」地叫了出聲,嚇一大跳導致湯汁都瀉落衣服身上。

「你……你係……」許監事似乎認得到我。

「乜你好想我死?」我問他。

「我諗係有誤會……」

「無誤會。」

「咁你想點……喺到我殺咗我!?呢到好多人。」許監事沉默半晌,繼續說:「仲有我寫咗遺書,如果我一死有人會打開公開出嚟,到時你做嘅事都會俾人知,只要大定和平,就咩事都無……」

「點解咁似你即時作出嚟?」

「信不信由你……」許監事強顏歡笑。

「爸,搞掂啦。」許美祿聲音突然從旁出現。

「新產品推銷哂喇?」許監事有個藉口轉頭,望向自己女兒。

「係啊,應該都賣得幾好。」

「你真係機構嘅招財寶。」許監事捏捏女兒的臉頰。

「喂……」許美祿挪開他的手,對我轉問:「呢位係?」

「佢係……」許監事有點語頓,隨便說個身份:「係我下屬。」

「哦哦,你好……估唔到我阿爸旗下都有咁型嘅人。」許美祿跟我握個手。

「你覺得自己有冇機會坐到理事長個位?」許監事問。

「點得啊,我年資咁細。」許美祿尷尬地笑。

「乜董事仲未揀理事長?」我插口。

「董事已經揀好咗,股東大會嗰陣講,話會週年晚會嗰陣宣佈。」許監事輕輕一笑:「睇下幾刺激,今日幾多人出席。」
所以呢種為一種信念拋棄一切嘅人必成大器
感覺嚟緊關係到南征嘅一兩件大事都有佢份
可能m喺南面陷入困境 巧遇到嚟南面搵只有喺病者環境下先衍生到嘅稀世食材嘅富林比比 救咗佢哋一命
或者同娃娃合作 整黃金貝果加強版/量產化 加強病獵嘅整體能力 或者俾食緊七日湯藥嘅病獵食 提升生存機率
純鳩噏
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞