【金糞王朝】《病港II》(54)

1001 回覆
970 Like 6 Dislike
失敗了吧
成功了吧
見到熟人,我安心下來:「每次見到你,我都覺得好奇妙……」

「嗯?點解。」

「明明你已經係個死人。」

「你想我消失?」白鯨轉半個身。

「唔係。」我制止白鯨消失的念頭。

白鯨坐落青草懸崖前的石頭上,遠眺湛藍的大海:「我可以喺你眼入面望到好多事,好多我見證唔到嘅事。」

「雖然無真正咁認識過你。」我雙手插袋盤坐,瞥白鯨一眼:「但感覺上你比任何人都熟我,點解唔多啲出嚟傾下計,或者上我身?我印象中同湯婆一對一嗰次,我好似俾你上咗幾秒身……」

「嗰下只係幫你解除死亡威脅。」白鯨淡淡一笑,說話雲淡風輕:「你嘅人生係屬於你,我唔會過度干涉。」

我偷偷瞧向白鯨的側臉,他就像個真正的導師,事事不會為我指明去路,卻會在我跌落深淵時拉我一把。

我想說句「多謝」的時候,精神世界把我踢出去,躺在一個密封袋內。

我躺了會覺得口好乾,可是想拉開密封袋鏈子都無能為力。

不久,我聽見有推開房門的聲音,然後被人一前一後抬著,搬到某個溫度稍高的地方,帶我曬太陽?

「喂……」我想呼叫外頭的人,但聲線微弱。

即使回到現實世界,我都活像個廢人無法動彈叫喊。

「小心、小心……」

「嚟、嚟、嚟……」

「放喺到先,仲有幾多個輪到佢?」

「兩個到,前面係隻吞肥係要燒耐少少。」

外頭有幾人談著話,沒有聲音是我認得的。

等等……燒?他們在說什麼。

「有冇得插隊?」外頭的人繼續談論著。

「咩病者咁重要即刻燒,病爪?」疑似負責焚燒的職員問。

「應該係呱……」另外兩人答得模模糊糊。

話音剛落,有人拉開密封袋鏈子,納入我面前是的三名機構員工,兩名職員身穿紫衣,一名職員身穿白衣有明顯染上濃煙的污漬,顯然是負責火化的工作人員。

我眨眨眼睛,準備張口,示意尚存活。
然而,馬上被兩名紫衣職員拉上鏈子:「聞到啦?死一人個,個身幾臭。」

「但佢好似郁咗喎……」白衣職員愕然。

「叫你燒就燒啦……」另外兩名紫衣職員語氣不耐煩。

我用手盡量拍向密封袋,藉此發出聲音。

白衣職員忍不住再打開拉鏈:「嗱,未死嫁。」

謝天謝地,機構裡都有好人存在,希望他一生平安。

「監事話,劉吉返嚟前好燒咗佢,今晚監事話整燒豬,最多分舊俾你。」紫衣職員說。

「吓……咁啊……但係人命嚟。」白衣職員猶豫著。

「人咩命啊,留肚食件燒豬好過啦,反正佢都就死。」紫衣職員仍勸說著。

「喂,說話唔係咁講,做我哋呢行好怕鬼魂索命呢樣嘢……」白衣職員難為地說。

「燒病者嗰陣又唔見你驚。」

「點同呢!依家呢個係活生生嘅人嚟,俾人推入火爐幾痛苦啊,佢唔投胎揀做厲鬼咪死……」

「咁點呢?」

「拜拜佢先……」

迷信的白衣職員,為我換來一點活命的時間。

他拉開密封袋的鏈子,合上雙手對我拜著:「佛祖保佑、佛祖保佑,你做鬼嘅話唔好嚟搵我,我最多得閒就拜下你,燒大屋、燒車、燒女人俾你,求下你唔好嚟搵我啊……佛祖保佑。」

「唔……好……」我想坐起身,可是不行。

我身子勉強坐起三十度,目見前方輸送台上盡頭的火化爐,被那烈火焚燒肯定痛苦不已。

「你、你死咗嫁喇……」紫衣職員按下我的頭,重新拉上鏈子。

「燒完,下件。」白衣職員將下隻需火化的病者,推入到火化爐中。

「蓬!」

我盡量左搖右擺的掙扎,成功從輸送台跌落到地面上。

「叫你唔好郁啊!」兩名紫衣職員隔著密封袋,暴躁地對我出腳大踢:「要殺人已經令我良心好不安,你可唔可配合少少呀!」

我給狠狠踢了一輪後,重新被職員搬上輸送台上。

「燒多件到佢……」白衣職員將下隻病者推入火化爐。

我感受到離火化爐最近的腳尖位置好熱,好難想像等下被猛火焚身的痛楚。

過了令人煎熬的半分鐘,終於到下個了。

「好,到佢……」三名職員各望對方一眼。
比人燒了
燒雞死左….
監事呢條友 真係心狠手辣
大結局了
作為讀者都預料M唔會死
咁樣整一回又覺得拖咗
屌點解喺度停
個故就咁完
成功寫出無人估到嘅結局
完!!!
病港Ⅱ已順利連載完畢
全文完
啲人話大結局通常都BBQ
燒鷹得唔得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞