[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(328)買件比錢前好早D上黎問,比完錢買完仲問就碌柒。

1001 回覆
4 Like 5 Dislike
未有直接關係
要睇個別機箱通風能力
底板影響不大
Atx 箱通常可以裝多少少/大把扇
通常會涼少少,不過風道設計重要啲
咁都40度

之前見過個鬼佬用唔記得幾多冷排們用100把sp120裝上去做超級3文治,開機負十幾定負幾度

紮試吓玩但好撚嘈
1 x Intel Core i5-12400 BOX 行貨
價錢:$1,490

1 x Gigabyte B660M DS3H AX WIFI 6 + BT5 DDR4 Micro-ATX
價錢:$999

1 x MSI MAG B660M BAZOOKA DDR4 Micro-ATX (砌機減$50)
價錢:$1,199

2 x KLEVV Bolt X Series 16GB (1x 16GB) DDR4 3200MHz C16
價錢:$960

1 x [消費券優惠]Gigabyte AORUS Gen4 SSD 1TB M.2 PCIe NVMe 4.0 x4 (現貨) 砌機減$41
價錢:$840

1 x (優惠)FSP Hydro S Series 650W 80 Plus Silver
價錢:$499

1 x Fractal Design Define Mini C Micro-ATX
價錢:$638

1 x $80 砌機服務,首30天免費上門收機檢查,五年免費自攜保養。
價錢:$80

總計: $6,705
https://www.faroll.com/customize#MTI5OCwzNzc4LDQ4OTIsNDkxMCw0OTIzLDUyNTksNTI1OSw1Mzc0

最近部電腦壞左
本身有張MSI armor 8g oc 1070想用住先等40系列
諗住咁樣砌
1.睇過下張giga b660m 好似得一條pcie 4.0 x16 同pcie 3.0 X1, 係咪會用唔到張1070?唔得我諗住用MSI b660m bazooka
2. 有冇咩可以執執
PCIe Gen 4 可向下相容,若將 PCIe Gen 4 裝置連接至 PCIe Gen 3 系統,則會以 PCIe Gen 3 的速度正常運作。
唔該晒咁慳番兩舊
32GQ950-B

有冇人想要

二哥開咩價
隔離Mon Post 都比啲C2 Fans 騎劫晒
我會開$11799
表現上的確ips 有排都追唔到oled
個人覺得如果夠位擺
C2打機睇戲+一個文書IPs mon最fit
講真家陣啲mon嚴重over price
c2 42 " 我書台放唔落 C2 個spec 跟本可以打爆0西 而家市場d 4k mon
放42吋要坐幾遠?
可以.首批貨超少貨

再下批要7月中

香港價都係幾落後
琴日裝咗龍神2,啲rgb fan線插曬落佢畀個argb hub度,應該用咩apps set
黑店
Armory Crate?
你係賣嗰個就入你數
我地連燈仔會搵翻我二買良心卡
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞