[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(328)買件比錢前好早D上黎問,比完錢買完仲問就碌柒。

1001 回覆
4 Like 5 Dislike
搵番faroll 非二全部都係黑店
lm
麻煩幫手解答下
LIST:
Intel® Core™ i7-12700 BOX
MSI MAG B660 TOMAHAWK WIFI DDR4 ATX
Corsair VENGEANCE LPX 32GB (16GB x2) DDR4 3200MHz (CMK32GX4M2E3200C16)
Samsung 970 EVO Plus Series 500GB M.2 PCIe NVMe 3.0 x4
Antec High Current Gamer Gold Series HCG 850W 80 Plus Gold Fully-Modular
1) GPU見一路跌緊未決定 但應該用3060 Ti , 順便問下係咪3風扇好過2風扇

2) 想問下機箱其實有咩分別 應該睇D咩SPEC 或者有咩推薦
我求其搵左2隻, $400 / $700 左右
Fractal Design Meshify C Tempered Glass ATX — White
Fractal Design FOCUS G ATX — White

3) CPU 散熱應該用風冷, 但睇文好似要配返12代個位, $300/$400 有無推薦咩啱用/好用抵用
仲有包唔包散熱膏

4) 風扇
係咪比機箱前後用?
見買機箱已包2隻, 好多可以最多裝7隻, 其實要裝幾隻先夠?

張圖show左店名啦
張舊顯卡可以點樣清麈
明白 sorry搞錯左唔係好熟水冷 同埋驚佢會漏水 定其實我多慮
咁如果買aio 以x73黎講 我裝上面 咁係咪就唔駛買果3把機箱風扇 因為個x73跟埋?
*顯示卡先啱
可以係可以,不過你係咪諗住成個箱淨係裝水冷排果3把Fan?建議你Google睇下O11D隻箱既外觀同埋人地D裝法先

見你呢個*3,定我誤會左你仲有6把Lian Li UNI Fan AL120 ARGB 3in1 - Black?
我有FD叫我反正都唔高要求,$2300買張INNO 2060 12GB 算。
1080P之下可唔可以戰到4-5年
一開始係諗住裝9把al120所以想知如果裝aio 係咪就可以買少3把
可以既,係睇你接唔接受倒個外觀咁解
通常都唔要aio 果3把風扇
統一好啲
https://www.youtube.com/watch?v=vSY2--BXlbE

1070戰到6年都未完
2060有DLSS同支援DX12,應該都戰到幾年
砌左無一年
依排突然用用下黑mon reboot
播片的話 死個下會keep住播個尾音
Check左window 係最update
可以點解決

附上spec
想請教有冇類似JONSBO RM2 既機箱
行曬都找唔到
而家好似唔興呢d箱
個火牛壓住CPU cooler個cooler限高勁難裝

支箱sama IM01可能幫到你
或者其他款好多都改做前置牛款
牙石最近都公布左隻類似既箱
直覺係顯示卡問題

建議先從軟件開始試
燒下機睇溫度
排除下d基本問題

唉屌完全唔想打太多字
差1000蚊左右,但問題係我唔識砌,而且佢送埋過黎
所有網店都包加80蚊砌埋同送貨
其實都係得我二$80咁良心(t記紅店唔計)
我通常都話叫手足課我二$800砌機plan支持下黃店
清咩2c?
因為我有啲舊件tax 想繼續用 但換個細既機箱放出廳所以想睇下有冇類似
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞