[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(328)買件比錢前好早D上黎問,比完錢買完仲問就碌柒。

1001 回覆
4 Like 5 Dislike
換塊版喎 所有野要重新插過哂 裝過哂 新手來講都幾係野架
我正係自已換過牛 ram gpu 風冷咋
整多條行 dual channel
樓主你自已開鋪架?
砌機送埋教學
悠二都係庇護工場到砌,你無理由唔得
係咪講緊法奧?
我部機佢地幫我砌
我發現做電腦既人 自己屋企部電腦都唔會用好勁 例如悠二 刑老闆
究竟係唔捨得定係其他原因???
無需要, 根本無時間打機, 整咁勁部機做咩
https://instagram.com/seventwentyoneshop?igshid=YmMyMTA2M2Y=
刑老闆係呢間,唔係法奧(悠二)。

可以參考下
i5 3070,打機gpu行先
但係壓片又cpu行先不如加小小我全部都要

1 x Intel® Core™ i7-12700 BOX 行貨
價錢:$2,680

1 x MSI PRO B660M-A DDR4 Micro-ATX
價錢:$1,099

2 x KLEVV Bolt X Series 16GB (1x 16GB) DDR4 3200MHz C16
價錢:$820

1 x WD Blue™ SN570 1TB M.2 PCIe NVMe 3.0 x4
價錢:$689

1 x GALAX GeForce RTX™ 3070 (1-Click OC) 8GB GDDR6 (可單買或砌機)
價錢:$4,499

1 x (優惠)FSP Hydro S Series 650W 80 Plus Silver
價錢:$499

1 x Tecware Flatline Mini Tempered Glass Micro-ATX - Black
價錢:$309

1 x Thermalright AX120 Assassin X 120 Refined SE CPU Air Cooler
價錢:$149

1 x $80 砌機服務,首30天免費上門收機檢查,五年免費自攜保養。
價錢:$80

總計: $10,824
https://www.faroll.com/customize#NDA4Miw0OTExLDQ5NTYsNDk2NCw1MjU5LDUyNTksNTI4MSw1MzUyLDUzNzQ
咁樣啦,慳多4舊
唔該嗮師兄🙏🏻想請問個火牛夠用嗎?同埋我見呢個list無風扇,夠唔夠散熱?
求救⋯⋯

新買MSI 3060 VENTUS 插Displayport出唔到畫面,試曬3個port。

芒係Z27u G3 2K,用跟芒送個條條DP線
唔該嗮您師兄🙏🏻
因為機箱Size問題..小弟重新砌咗一套..勞煩各位師兄過目🙏🏻
1 x Intel Core i5-12400F BOX 行貨 (現貨)
價錢:$1,380

1 x Gigabyte B660I AORUS PRO DDR4 WIFI 6 Mini-ITX
價錢:$1,580

1 x ADATA Premier 16GB (1 x 16GB) DDR4 SO-Dimm 3200Mhz C22
價錢:$660

1 x [消費券優惠]Gigabyte AORUS Gen4 SSD 1TB M.2 PCIe NVMe 4.0 x4 (現貨) 砌機減$41
價錢:$840

1 x GALAX GeForce RTX™ 3070 (1-Click OC) 8GB GDDR6 (可單買或砌機)
價錢:$4,499

1 x NZXT H1 V2 With AIO & PSU Mini-ITX - Matte Black
價錢:$3,099

1 x Microsoft Windows 10 Home 64 Bit 中文繁體版 OEM
價錢:$989

1 x $80 砌機服務,首30天免費上門收機檢查,五年免費自攜保養。
價錢:$80

總計: $13,127
https://www.faroll.com/customize#MzQxMiwzNzc4LDQwODIsNDg5NCw0OTYxLDUzMDgsNzgw
條ram錯左
參考返其他list
你要用正常版而唔係sodimm
買返成對既8GBx2或者16GBx2

你要H1係有特別理由?
都貴左唔少
講清楚d
巴打們可能有平d既方案

win10建議一係有水印免費版
一係買盒裝無限使用
舊機如果有key可以試下轉移
H1因為小弟張檯唔係好夠位..所以要向上發展但係見師兄推薦嘅幾款得呢款係棟高..如果有其他平啲嘅選擇 感激不盡
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞