[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(328)買件比錢前好早D上黎問,比完錢買完仲問就碌柒。

1001 回覆
4 Like 5 Dislike
我自己會鐘意上1後1前2多啲
有冇咩理由?純綷出風大過入風?
叫做balance啲,其實負壓散熱效果最好,不過塵多,2入2出就無咁嚴重
想問下 RAM速度是咪會影響CPU表現?
我有兩部12400F+2x 8GB RAM機 其中一部3200MHz 另一部2133MHz
前者行3DMark CPU test比後者高17.6%分
差距都大 唔知關RAM事定CPU事
有無諗過係你個oc唔stablepsu test=stress test all parts,你cpu個oc唔stable咪一stress test就炒,炒psu一般係直接斷電黑Mon,比較少藍Mon
關ram事,ram太慢會bottleneck
Jonsplus i100pro
想問下有冇benchmark係test cpu又唔太食ram
atx無乜
唔怪得啦全部ai oc都係gimmck垃圾嚟,同埋ai suite都唔好用啦,直接入bios改最好
errrrr cinebench r23?唔知佢食唔食ram
All core 4.9 intel xtu 1-click 已經有
你係咪完全無較過Load-Line Calibration
之前問悠二巴出咗條list,自己加咗個moon,想問各位巴打意見
Budget:around 7k,主要剪片都會打吓機LOL fallguys呢類型低配置 可能會開直播

1 x Intel Core i5-12400F BOX 行貨 (現貨)
價錢:$1,380

1 x Gigabyte B660M DS3H AX WIFI 6 + BT5 DDR4 Micro-ATX
價錢:$999

2 x KLEVV Bolt X Series 16GB (1x 16GB) DDR4 3200MHz C16
價錢:$960

1 x [消費券優惠]Gigabyte AORUS Gen4 SSD 1TB M.2 PCIe NVMe 4.0 x4 (現貨) 砌機減$41
價錢:$840

1 x Sapphire PULSE AMD Radeon RX 6600 8GB GDDR6 (可單買)
價錢:$2,649

1 x FSP HV PRO Series 550W 80 Plus Bronze
價錢:$349

1 x Tecware Forge M2 Mini ARGB Tempered Glass Micro-ATX - Black
價錢:$349

1 x MSI Optix G27CQ4P 27" 2K 165Hz 1ms FreeSync Curved Gaming Monitor
價錢:$2,599

1 x $80 砌機服務,首30天免費上門收機檢查,五年免費自攜保養。
價錢:$80

總計: $10,205
https://www.faroll.com/customize#Mzc3OCw0NDQxLDQ3MzEsNDg5Miw0OTYxLDUxMjQsNTI1OSw1MjU5LDUzNTA

想問哩個list用哩個價買抵唔抵?有冇人喺哩間店買過?
我反而未試過跑OCCT PSU TEST
頭先試一試行咗兩分半叫無事
得閒再試過
但會扯到CPU上100度
用緊360水冷

之前試過用共石底板個AI超
同你一樣12700K幫我超上5.3
但係OCCT效能測試
同Cinebench 23係會過唔到
之後自己底板慢慢試
Core 1 5.2 Core 5.0
Core 3-4 4.9 Core 5-8 4.8就算
唔記得降壓幾多
你照住佢條list去牙二度禁返一樣既睇下就知
我有一件件睇,我覺得價錢好似都唔錯,而且件既牌子都有齊,就係想問有冇人買過係咪真係好咁啫
ventus 3080 12gb賣緊6999,上面推料值唔值8千,好簡單既數
唔值
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞