[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(328)買件比錢前好早D上黎問,比完錢買完仲問就碌柒。

1001 回覆
4 Like 5 Dislike
你冇sfx牛都要買牛
直接nr200p max套裝好過
或者咁,中乜鬼階畫質,同我隊上3080開全高畫質算啦tw你乜mon,如果係1080p144hz以下當我無講過
你都有呢堆parts,唔通又換板換牛咩sky mini咯,論size其實唔大得過nr200p幾多,sky mini: 355*196*315mm=21.9L,nr200p: 360*185*274mm=18.2L
布甸幾時落腦場門口屌柒班友惡意唔幫襯我二
0 jump入唔到腦場
喺網上腦場屌計唔計?
門口屌得啦
無咁惡 可能人地入去買條線姐
企喺中田門口屌就差唔多
想問下VGA插底板無黑mon係點解

gpu係970,唔係要抆左先插得onbroad呀嘛?
1 x Intel® Core™ i9-12900 BOX 行貨
價錢:$4,180

1 x ASUS ROG MAXIMUS Z690 HERO EVA EDITION DDR5 ATX
價錢:$5,699

1 x G.Skill Trident Z5 Series 32GB (2 x 16GB) DDR5 6000MHz C40 F5-6000U4040E16GX2-TZ5K - Black (只限砌機)
價錢:$2,950

1 x WD Black™ SN850 1TB M.2 PCIe NVMe 4.0 x4
價錢:$1,349

1 x ASUS ROG Strix GeForce RTX™ 3080 V2 OC Edition 10GB GDDR6X LHR (可單買或砌機)
價錢:$7,050

1 x Super Flower Leadex Platinum Series 1200W 80 Plus Platinum Fully-Modular
價錢:$1,799

1 x NZXT Kraken X73 360mm CPU Liquid Cooler
價錢:$1,449

1 x $80 砌機服務,首30天免費上門收機檢查,五年免費自攜保養。
價錢:$80

總計: $24,556
https://www.faroll.com/customize#MjgwMSwzNjk5LDM3MjcsMzg4MSw0ODY3LDUzNDMsNTQwNA

想問吓跟上面條LIST,機箱有無咩好推介,唔想揀太大部同埋防塵能力強。求介紹
你好想要eva 塊板?

因為好貴

另外.如果你用z690.不如粒Cpu上埋12900K
不過你超唔超頻
因為你插卡.會自動disable內置GPU
想問大家有冇無線keyboard 嘅牌子推薦隔離po 啲人太pro跟唔到
我唔係Eva fans,不過見塊板幾型吖諗住睇起上嚟賞心悅目下。另外我預自己唔會超頻,所以無揀到K版
如果你係aim打機low latency既話一定係用翻logitech/razer/rog呢啲有2.4GHz既大廠無線keyboard,細廠or自組雖然手感同質素好但係無線技術始終差過大廠好多,唔夠穩定,干擾多既情況下有機會用用下無反應
多謝刑天巴介紹不過我無知咁問吓,個case咁多窿唔係反而仲易入塵落去部腦咩。我屋企本身算好易積塵
不過唔超頻真係好浪費

就算超頻都未必用得著

你可以慳好多錢
msi嗰塊b660 eva香港有無
cpu: intel i5-12400
mb: asus prime b660m
display: 等緊減價
case: corsair carbide 100r (max cpu cooler height: 150mm)
風扇:未買intake,得跟機箱嘅exhaust fan,會買Arctic P12 PWM PST×2擺前面

因為小弟用緊intel stock cooler,見idle ~40度,打AoE都上70度,想換個塔散,但係推薦硬件list入面全部都過150mm,所以想請問大家有冇咩推薦
筆直:<$500,越平越好

暫時考慮緊貓頭鷹 NH-U9S
nzxt h7 flow齊隔塵網+頂擺到360水冷,antec df系列有啲無前隔塵網
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞