[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(328)買件比錢前好早D上黎問,比完錢買完仲問就碌柒。

1001 回覆
4 Like 5 Dislike
舊CPU/板同顯示卡去左邊?

如果確定無壞
舊野多數用得返

全新料:
AMD 5600配B550或
intel 12400配B660/H610
顯示卡3060ti/3070 睇價錢做人
機箱用舊箱或者是但幾舊水箱

二手料:
AMD 3600/3700/4500/5600X配板
最近應該好平
intel就無乜二手推介
無理由執10代/11代

moon 24”應該千零蚊唔係貴
睇下moon post有無推介

windows10/11可以免費download
搵隻USB手指裝機
舊版windows key有機會可以用返落新機度
就算無key都無乜影響

而家無人會再用32bit版
oem/盒唔解釋
你好似都識分
Crucial ram 8gb x 2 同 corsair ram 8gb x2
更新咗bios左xmp唔到 一改做3600mhz就 黑mon
要重置bios先開得返 可以點搞
做咗好耐功課都唔識想請教
我知12代intel PCIe 5.0*16, 4.0*4,合共20條通道
咁以z690為例,佢dmi 4.0*8去chipset,呢8條係獨立分開計定計埋係上面嗰20裡面?

一直以為條16俾顯示卡,4就俾第一條m.2,點知搵搵下資料話有啲廠會將dmi嗰*4/ *8計埋落去
唔同牌子, 可能係撞ram
我冇同你check數據, 但你講緊兩樣唔同野

我知12代intel PCIe 5.0*16, 4.0*4,合共20條通道

呢度係指 CPU support 幾多條, 唔一定要經 chipset (e.g. m2 同 gpu 係直連). 我理解 consumer grade 粒粒都一樣

咁以z690為例,佢dmi 4.0*8去chipset,呢8條係獨立分開計定計埋係上面嗰20裡面?

呢度講緊經 chipset 連其他 peripheral (sata / pcie x4 /其他m2 etc)

一直以為條16俾顯示卡,4就俾第一條m.2,點知搵搵下資料話有啲廠會將dmi嗰*4/ *8計埋落去
GPU 果個 x16 唔經 chipset, 所以唔會包
我都認為cpu嘅pcie同chipset嘅dmi係分開2樣嘢黎,係琴晚搵資料見到話有啲底板廠商會加埋一齊計懶係多咁當噱頭
anyway, thx
Sor 講得唔夠詳細

I7-7700
Corsair Vengeance LPX 16GB (2x8GB) DDR4 DRAM 3000MHz C15
Samsung 850 evo mz-75e500bw
Cooler master Nepton 120XL Liquid cpu cooler
Corsair cs750m
舊case(應該係matx size)唔記得型號

張display card應該壞左

上面$10000如果升級換u/底版希望包埋win11,新ssd(已有mon),7代u用唔到win11
我已經砌左部新機
所以先將舊機搬出廳睇野
如果我買到張二手b360m matx 底版
咁有咩細機箱所以選擇
電腦白痴求助
想買部新電腦比母親大人用幾年
本身已經有mon

BUDGET 3000-4000左右
功用: 文書(WORD) YOTUBE 上網睇下煮食片 好基本既執少少相(Photoshop)

見到悠2 3500$ 同4000$既list 主要分別係 1條ram 同2條ram
CPU Intel® Core™ Comet Lake-S i5-10400
Motherboard ASUS PRIME H410M-E Micro-ATX
RAM ADATA Premier 8GB (1 x 8GB) DDR4 2666 Mhz C19
SSD Kingston A2000 500GB PCIe Gen3x4 M.2 2280
Case AeroCool Corporate Series CS-103 Micro-ATX
PSU FSP Hyper K Series 500W 80 Plus White

想問下有冇需要用2條ram ?
另外想問下如果唔使用到2條ram
會唔會將個幾舊水加個內置hdd (幾tb)咁比佢擺多少少野好d?
如果又要裝ssd 又裝hdd 會唔會要再upgrade 邊一部份?
感謝
1 x Intel Core i5-12400 BOX 行貨
價錢:$1,490

1 x MSI H610M BOMBER DDR4 Micro-ATX
價錢:$620

1 x Kingston Fury Beast 16GB (2 x 8GB) DDR4 3200 Mhz C16
價錢:$699

1 x WD Blue™ SN570 500GB M.2 PCIe NVMe 3.0 x4
價錢:$430

1 x FSP HV PRO Series 550W 80 Plus Bronze
價錢:$349

1 x Abkoncore XTREME MX RGB Micro-ATX
價錢:$199

1 x $80 砌機服務,首30天免費上門收機檢查,五年免費自攜保養。
價錢:$80

總計: $3,867
https://www.faroll.com/customize#NDQ0MSw0ODU5LDQ5MTAsNTE4Myw1MjIwLDUzNjM
條ram對budget機太貴,轉corsair $589啦
i5 4460 揮手,

GPU - 3050
Ssd 三星980 500g $375
3050效能仲低過2060降價降得仲慢過2060
我買張2060 12gb仲好
其實我係拋磚引玉
9up 引你呢D認真答既出黎
抄返人地$12000左右既list
12400或者12700配3070/3080
機箱/牛/ram/ssd都可以用返
有無顯示卡?
最公廁咪PS15B
如果用內顯咁GTR slim matx都得
舊卡係邊張?
執二手卡
買新卡你都食唔晒性能
10000 budget 想要 b660版 同3060
主要用途 打機同文書 各位有冇推介
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞