[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(328)買件比錢前好早D上黎問,比完錢買完仲問就碌柒。

1001 回覆
4 Like 5 Dislike
睇彩數
如果仲有單有保最理想
不過可能會貴d

睇賣家俾d相黎分析
卡背有無保養貼
外觀有無生鏽/缺損
灰塵清潔狀況

平平地搵d 4GB卡用
超過4GB 100%係礦卡
4GB可能50%係
唔怕既就1066/1070ti/588/1650/1660s
應該好夠玩
一係執d賤價$100-200 2GB卡962/1063/1050之類
性能差但係夠平夠賤唔怕壞
廢佬發惡!驚驚
悠二
油二
油異
faroll
法老
鵝二
我異
吸塵機
張卡有無slim matx mod?

你直接問油二
$300樓下matx箱最平最細係邊隻
有d不知名cheap野都好撚細隻
PS15B/FARA H1M/akbo之類

之前comdex有隻$30箱連100W供電
可惜供電太差插唔到gpu

印象中有d神奇機箱
用細server牛/外置牛供電
仲有2 slot直立俾顯示卡
睇下有無巴打記得邊款
純打機好似無乜理由用59X
而家多數12400/12700
顯示卡呢個價上到3070/3080
如果筆直有限就改機箱同散熱
平d都夠做
因為咁多年都無用過intel u...所以諗住用返ryzen
咁落返5800x 都夠做?
都可以等ge.....

btw 如果想轉 M ATX
底板轉 TUF GAMING B550M-PLUS 係咪都ok?
幾年先砌一齊機,唔知宜家咩情況
機箱,散熱有咩推介,ATX or ATX
no 水冷
推MSI B550m mortar
而家最新係12代intel
amd未換代
近排推緊ax120定乜乜120
機箱fractal design其實幾好
要平咪PS15/H1M/Q300L/VSK10
撚仔?又係講兩句唔岩聽就屌人老母,好重口味
好嘅,到時再望下有無得平上再問
thx,因為我一直未用過電競mon唔知係咪真係好似d人講操作咁順我研究下先
okay.
thanks thanks.
咁我等埋ryzen 出埋下一代u 先再決定
thx,不過果陣應該畢左業我研究下window果邊有無平d,依家部機係廠機應該無得轉移window
簡單d就落間有144hz Mon既網吧試下要自己感受下先明,我幾年前換第一個165hz Mon郁個Mouse標都會覺得Smooth好多
即係實價幾多?
呢d你要自己判斷
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞