[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(328)買件比錢前好早D上黎問,比完錢買完仲問就碌柒。

1001 回覆
4 Like 5 Dislike
13400F $1600
B760M mortar Wi-Fi $1700
RTX4060 Ventus 3x $5000
Kingston Breast 5600C36 36GB $2100
Samsung 1TB 980 $1000
牛 $1000
Case $500
moon $2000
cooler $300

$15200

ok
點解咁講既 我10400玩2k144好似差d咁

同埋ram 2666 同3200分別大唔大?
我係諗住直接換intel 7或者9
無知一問 16gb我都用唔哂 點解有d人要32gb?
diablo2 雙開16唔夠用, 最少24
平時玩開芒亭 有時玩下戰地風雲同lol咁
正常玩1隻game 16夠, 但開兩隻就要32...
開三隻呢?
我塊版正係換到10 11代
係咪冇intel9換?
開多部機
其實睇用開D 程式幾大食
8GB 文書夠晒
想請問..如果想砌15400+3070嘅細機 呢個List有冇需要執嘅地方?感激各位大佬🫶🏻

1 x Intel Core i5-12400 BOX 行貨
價錢:$1,490

1 x ASRock B660M-ITX/ac DDR4 Mini-ITX
價錢:$999

2 x KLEVV Bolt X Series 16GB (1x 16GB) DDR4 3200MHz C16
價錢:$820

1 x [消費券優惠]Gigabyte AORUS Gen4 SSD 1TB M.2 PCIe NVMe 4.0 x4 (現貨) 砌機減$41
價錢:$840

1 x GALAX GeForce RTX™️ 3070 (1-Click OC) 8GB GDDR6 (可單買或砌機)
價錢:$4,499

1 x FSP Dagger Pro Series 650W 80 Plus Gold SFX Fully-Modular
價錢:$799

1 x Cooler Master NR200P Tempered glass or Vented Panel SFF Small Form Factor Mini-ITX - Black
價錢:$730

1 x Thermalright Assassin X AX120 CPU Cooler
價錢:$229

1 x [砌機優惠]Gigabyte AORUS GC-WBAX210 WIFI 6E AX210 MU-MIMO Dual-Band AX2400 + Bluetooth5.2 PCI-E Wireless Adapter
價錢:$269

1 x $80 砌機服務,首30天免費上門收機檢查,五年免費自攜保養。
價錢:$80

總計: $10,755
https://www.faroll.com/customize#MTI2OCwyODkxLDM1NDIsMzc3OCw0MDgyLDQ5MTAsNTE5NSw1MjA3LDUyNTksNTI1OQ
換埋版要將所有野重裝過 我搞唔店
就咁換粒cpu 我應該搞得店
之前試過自己換火牛同風冷
咁易換都唔識,唔怪得你地咁多生意
我之前就係換過火牛唔識執線最後又係比人搞
同埋換版對我來講同重新砌部機無分別
同埋我驚砌爆左粒u就仆街
同埋我自己砌一定仆硬街 機都開唔到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞