[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(328)買件比錢前好早D上黎問,比完錢買完仲問就碌柒。

1001 回覆
4 Like 5 Dislike
SSUPD MESHLICIOUS
散熱好又幾靚仔
但要分開買火牛同AIO
有壓片剪片之類既需要建議都係用翻有內顯既聽聞intel個內顯會有幫助
你衣家拎定key save低咪得 當然可以無限試用
是但啦 你地兩個走哂聯強貨仲想走去黑店未來
手足咁醒都唔會理你地㗎啦
隔離po某人要既10k 3080 list老實講又唔係話真係咁伏既,至少我諗淨係打機問題唔大

當然俾多小小去到11k就正常好多 至少啲parts無咁丐
出h610你仆街了 拉啦腦場黑店
點解? 普通人都好夠用
唔講咁多 等你自己畀狗咬就知 拉
用緊r5 2600+rx 5700想轉12700F
風冷u12a壓唔壓到?
火牛用緊RM650X 睇psu calculator頂到係咪可以唔換?
同埋B660用邊塊板會好啲?

Intel Core i7-12700F CPU (BOX, Alder Lake,12Core(8P4E)20Threads,3.6/4.9GHz,LGA1700,12/25MB,65/180W)
x 1
$2,480.00
G.Skill Trident Z Neo RGB F4-3200C14D-16GTZN DDR4 3200MHz 16GB Kit (14-14-14-34, 2 x 8GB) 幻彩光系列
x 1
$1,200.00
MSI微星 MAG B660 TOMAHAWK WIFI DDR4 B660, ATX, LGA1700
x 1
$1,450.00
Noctua貓頭鷹 NH-U12A CPU Cooling Fan (內置2把 NF-A12x25 PWM 風扇)
x 1
$820.00
小計:
$5,950.00

想再整部nas 依家500-700w火牛有咩好?
h610衰在得單丁一條m.2槽
3200mhz xmp可能冇
推12400都叫可以,但冇heatsink
建議起碼 asus b660m prime -k
Gigabyte?
如果香港有賣asus h610m prime a,其實可以一屌
支持我2,布甸狗冇老二
我一條m2 1tb 夠
Heatsink 淘寶$30
Ram 3200 一定行到
衰咗咪怪我地
giga推12400夠啦,好過7彩虹 asrock啦
拉 呢度唔傾得淘寶 我會去翻我二買https://www.faroll.com/product/1222/gelid-subzero-m2-ssd-heatsink-red
點睇都Gigabyte 好過全世界啦
7彩虹 AsRock 堅垃圾
供電散熱 我二無得買啦
幫襯我二買番塊gigabyte靚版咪得
純打機用?

舊平台執粒5600/5800/5900咪算
用緊2600我估你用緊B450?

對ram係咩料?
正常3200平一半有多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞