加拿大Stream A - 課金揮手交流區(7)

1001 回覆
9 Like 0 Dislike
唔知有冇人問過
想問大家1月、5月、9月入學除咗放假時間唔同外,有冇咩分別?
如果揀9月入學,8月到加拿大會唔會多人啲又難租屋啲
9月最多學額,亦係最多人爭租盤機票等嘅旺季
1月學額就少啲,相對冇咁緊張
5月最少學額,攞到學位理論上最少人爭租盤機票
所以我都諗住五月去
去到過個舒服嘅夏天秋天慢慢先到冬天易適應d
想問下有冇人ug grad完去加拿大讀master
大概幾多gpa入到 特別想知n展科
上網爬左好多文好多唔同答案
gpa大概3.2左右怕唔夠
睇personal statement, interview , 同reference
間間大學唔同嫁喎…點答你
通常課程介紹都有寫要求
Email 去問職員就最準
我見個個都淨係寫minimum gpa 3
但係一睇就知應該唔止gpa要3 la
所以想睇下入到master嘅ching 大概gpa
average admission score試下email問下先
感謝巴打
postgrad dip好多時剩係要求有hd/degree就得
有d可能會限某d科目先報得, 好少會有成績要求
普通兩年以上嗰d dip先要成績
第1個point咪話2年以上大專院校用英語授課咪得囉
你向學校申請將證明就可以
唔該晒師兄!
yes
no
cityu student portal有得申請一張叫testimonial嘅野
其他u就唔知, 問返校務處la
佢會show返你d資料, degree讀咩科
隔離寫住medium of instruction: english 咁上下
https://youtu.be/nPrVPgcvUk4
之前見到話george brown 唔使考ielts 唔知堅定流
岩岩自己再check多次
https://www.georgebrown.ca/international/future-students/admission-requirements

admission requirements 同language proficiency requirements 係咪唔同?
language只係admission requirement其中一部份
Aims>Alumni Services>Application for Testimonial

咁睇George brown Diploma即係唔使Ielts?
好亂
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞