加拿大Stream A - 課金揮手交流區(7)

1001 回覆
9 Like 0 Dislike
我係一開始無final transcript
批完SP 之後IELTS考唔考,IRCC都唔會再理,只需要同學校交代返?
但我冇IELTS 學校唔會正式process出唔到offer
冇offer又搞唔到下一步
咁亂嘅
搞唔明
我報左KPU, 交完報名費學校有人會聯絡
第二日就叫我交齊文件佢先做到野出offer
上次未考Ielts 交唔到到期就自動失效
今次齊文件第二日就話ok
仲叫我填form話可能申請到獎學金…
真?
fb group好多失敗例子
有冇人喺度 share成功例子交咗啲咩
利申 學生 會去大家屋企瞓
但未有能力有租約
如果想報出年9月開學
多數幾時開始收生?
要同居伴侶最少12個月先得喎
新婚一樣都查得好緊,因為太多假結婚case
通常要你提供下面既野
聯名既賬戶、聯名信用卡、聯名買既物業、聯名租約
、相同地址既賬單等、保險單受益人等等
加拿大移民局亦會考慮其他證明,例如FB IG有冇成個完整既愛情發展關係、兩人合照、 通話記錄等
當中最無敵證明就係有埋小朋友

仲有提交既合影入面有冇雙方父母或其他家庭成員身影
如果擔保人沒讀過書,收入低、且在申請社會福利,可能會被認定為假關係
擔保人和被擔保人有冇蜜月旅行,普通旅行既相
親密照或影片中冇kiss既畫面都好睇重
Steam a 的Postgraduate certificate 要at least one year
但是啲課程通常寫一年 實質兩個 sem (8個月)

其實符唔符合steam a 條件?
有無已經成功的巴打?
學校如果話係one year program 就可以
一年通常都係兩個sem 8個月左右就完
但如果學校只寫8 months 就唔得
IRCC都係睇學校點報
所以要問清楚學校係咪one year program先好報
有無人DIY SP,有啲驚好難搞
應該大部分人都diy
上番你想報個間 有schedule睇 多數9月尾-11月頭不等
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞