加拿大Stream A - 課金揮手交流區(7)

1001 回覆
9 Like 0 Dislike
但如果我依家讀完煮嘢食果個Diploma 之後讀上去postgrad係咪有啲IT課程唔使睇數學成績
Ching, 借個位賣個廣告先:
如果想移民加拿大可以黎加登傾下, 或問下野
https://linktr.ee/hkgarden
黎緊9月去george brown讀 貪佢係4大同喺正downtown
唔係英語國家,HKU都一樣要照考
food and nutrition management
如果STREAM A 黎讀書, 配偶留係香港返工, 咁佢要唔要打加拿大稅? 如果佢有層樓又會唔會抽增值稅?
咁又冇咁惡…
留學生海外配偶都要交稅
被標為加拿大稅務居民要有一定連繫
例如當地有冇物業、工作收入、租約、在學等一大堆條件
但如果層樓你有份,賣嘅時候你係稅務居民就要計稅
IC 因為佢好似計1對COUPLE 只有一個MAIN RESIDENCE

最好留學前轉左名俾海外COUPLE先

咁留學生呢個情況買樓會唔會抽多D稅?或者再賣加拿大樓有GCT?
可唔可以講下咩gpa 多唔多工作經驗
層樓你有冇名先?
有咪去之前轉名

假設冇得唔得?
2024年先中學畢業有冇希望?
中五考ial quit中學 再報出年9月diploma??得唔得
我未開始讀,嚟緊九月先開學

讀之前只係做過幾個月FT同幾個月PT,但係我都幾肯定一樣嘢,加拿大大學大多數只睇重學術,UG GPA分唔夠/唔係相關科目嘅話工作經驗多多都難以彌補,相反報英國學校嘅時候佢哋幾關注學生嘅工作經驗
24年9月入學讀兩年dip
搵每年讀8個月果種
同埋有Summer term果d
5月都讀埋佢提早一個seem畢業
理想26年1月就讀完應仲有鬆動
你唔好失手就得

一陣COURSE 滿左唔收又FAIL
想問有冇人23年6月grad但係都想去加拿大讀1年postgrad cert攞pr?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞