加拿大Stream A - 課金揮手交流區(7)

1001 回覆
9 Like 0 Dislike
Thanks
同你差唔多情況
今年會直接簽紙算
聽過話common law通常係同性couple 先會易啲批
我想問如果我想2023年9月入學
通常要幾耐之前報學校?
想溫好啲個Ielts 先去馬
通常22年11-12月就開始可以報名
而家係報緊下年5月summer
2023 9月你而家都可以報得.
異性冇問題喎
外國多同居成世唔結婚
畀到足夠證據證明係一齊唔短時間又同居緊已可以
我嚟緊9月入學
上年12月報學校 大部份學校都係11/12月開始報名
除咗某啲college特別on9 例如Mohawk 2月開始有得報
IELTS就 如果自己底得5.5咁上下 要好好考慮下自己能力應唔應付到讀書
最慳應該係即刻申請owp再香港補個asso/high dip.
過去一年再行stream b
問題係:本身有degree 再翻轉頭讀低一級 移民審批時有冇問題? 真心想知
佢今年year one可能冇其他cert
有就Stream B最快

我都有諗過owp(用degree申請)做野期間再補個其他國家online asso/dip ,然後行stream b。但官網有寫到stream b一年工作期間唔可以 engage in full time study. 唔知佢full time study係咪用加拿大學生身分黎定義,係呢part搞唔清楚
我都有諗過owp(用degree申請)做野期間再補個其他國家online asso/dip ,然後行stream b。但官網有寫到stream b一年工作期間唔可以 engage in full time study. 唔知佢full time study係咪用加拿大學生身分黎定義,係呢part搞唔清楚
咁即係 如果拎左owp,未搵到公司做野,都唔可以走去Stream A讀書?
拎 sp 讀書,再申請 owp
之後 stream A
容易搵野做同好快 PR
加拿大full time 讀書應該冇時間精力打一份full time 工
而讀完2年書亦唔洗靠owp攞work permit
唔知有冇錯
點解唔直接行B?

Btw,OWP SP係可以一齊行
其實佢講到1999, d人想拎埋owp找工易, 唔使比sp限死. 要等PGDE/PR先找到長工.
主要係D人驚STREAM B難找到正常工, 只可以做超巿個D最底層工. 多數想STREAM A讀書之後再找工.
但申請stream b係用個 2年online asso/dip,見我一年工作期間同讀書時間重疊,唔知會唔會俾佢質疑?
quote from 官網:
“any period of employment during which the foreign national was engaged in full-time study or was self-employed shall not be included in calculating a period of work experience”
https://www.canada.ca/en/immigration-refugees-citizenship/corporate/mandate/policies-operational-instructions-agreements/public-policies/hong-kong-residents-permanent-residence.html
16畢業趕唔切
咁應該直接Stream A讀一年…
係咪想搵唔到好工就即刻返學
但如果讀讀吓書有份好工出現就即刻唔讀?學費都唔平
咁就冇得諗OWP啦
疊埋心水來課金吧
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞