加拿大Stream A - 課金揮手交流區(7)

1001 回覆
9 Like 0 Dislike
cad 應該仲會再跌
最平就IB
想問有冇巴打絲喺加拿大Master畢業

我想知喺嗰度讀書係咪chur同workload多過香港?就嚟開學,想有心理準備
咩科洗唔洗thesis
有無人試過request extension 身體檢查,檢前一日中咗武肺,點都會過30日期限 ircc 個網又無位俾我upload documents 係咪剩係可以WEB Form 佢地
其實係好值得思考,如果唔係話有興趣,純為左畢業而讀,到頭來未必咁易搵到其他工,可能都係做翻餐飲
我估呢度大多數人都未到退休年齡,都係30-40左右
過去到其實點都會做野
如果有一行做開,又覺得可以做番同行當然讀個科
但如果個行係加拿大都未必做得番
又或者你想學d有興趣既野
我就會選科有興趣既去讀
將來係咪真係做個份工都其次
最少個面你就算最低工資都基本夠生活既
佢地亦多福利,你又唔使好似係香港咁真係要驚到老搞唔掂要儲定一大筆錢先
咁都係既,不過到你批左,其實讀唔掂或者有其他興趣都可以同學校講轉科,好普遍
唔使見官架喎,交晒文件就等佢批sp就得
到你拎PR個時就已經唔關你當日個申請點寫(因為你一定係寫讀完返香港做野先批
就係睇你有無讀左合資格既課程同時間來批PR比你
財經台認得你個名 你係行stream a?
Information Studies,course based 唔使thesis
報緊2023年5月開學:
6月Duolingo考夠分
6月尾Apply KPU PR diploma,仲等緊KPU收生信
7月初同步做定Body Check

老婆申請SOWP,阿女申請MSP讀書
預計讀書期間喺Richmond落腳租樓
有無咁上下時間同路人
有呀差唔多一樣…
6月Ielts 考返
報左KPU bus management dip 23年5月
SOWP+MSP
初步都係諗租Richmond
兩房condo睇住由最少2200升到3000
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞