加拿大Stream A - 課金揮手交流區(7)

1001 回覆
9 Like 0 Dislike
未收呀
我都有望下MEL
學費好似好貴咁
你係MEL 邊個program
我嚟緊讀 你喺co co program?
Upfront 做好快
有冇人9月開學 但sp到而家仲未批
果邊藍領薪高環境又好過香港
加油
想問下有無人試過1年返學+1年 co op 嘅diploma? 想知有無伏
Yes

4月尾入application,上個禮拜一先做完body check
Material
LM
我唔係做定先申請
你本身係material or mech grad?
呢個program 點解咁貴
Master of engineering 又唔叫MEng
佢又咁特別叫MEL, 感覺上好似香港既top up degree, 搞黎賺下錢咁
係咪咁
隔咗兩個月先做係因為body check book唔到定咩原因?
學業壓力就個個人都有架喇 都冇人鍾意讀書架喇
但最主係嗰陣屋企同自己身邊發生得太多嘢影響 讀唔到落去...

同埋行喺嗰邊讀完即係有個本地證書啦,但會唔會見你唔係local就好難搵到工?
4月尾apply, 5月中收到IRCC信做body check
最早book到6月頭做
Mech
9成都係搵錢

平過投資移民
Mech 點解會揀左material讀既?
想轉行?
睇你搵咩工
要對本地客白領,內部文職,藍領,超市執貨要求都唔同
做乜工都冇乜所謂我就

而家反而煩緊mature student啲requirements 我似meet唔到。

上網睇人講mature student都係要你比OSSD佢地睇 即係中學成績定咩,要grade12既成績?而家搞到我唔知讀完毅進佢會唔會當equivalent…定還是其實完全唔洗理有咩學歷。好困擾

中學得中五成績表仲要係dse制既, 大學得year2 transcript
其實間間學校要求唔同
最好email去問下
要咩文件或者要唔要上預備班之類
趁而家春季招生
仲搵緊心儀既科嚟讀 想學整車呢啲
唔該你先
感謝分享 原來要等咁耐
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞