加拿大Stream A - 課金揮手交流區(7)

1001 回覆
9 Like 0 Dislike
我已經攞左owp係諗緊可唔可以一邊加拿大做野一邊海外online課程同時進行,然後行stream b
因為本身16畢業趕唔切stream b
海外係指邊度?又係唔駛訓戰略?
黎緊都無online course啦…

你仲要未報…

依加操好啲leet code,stream B好過啦

(Btw,拎左owp,但趕唔切stream B 即係點?拎左Owp,做一年野,起2026年08月 之前申請PR,唔係就掂啦咩?)
祝你好運
加油
佢之前攞左OWP
STREAM B要做夠仲係5年內畢業先B到
所以佢想另一邊讀書變返5年內
如果最後唔得都係要返後A 兩年
依個仲顛過 唔洗訓覺

另一邊讀書 變返5年內。
唔得,就要去加拿大 讀多次書
其實同香港繼續返full-time儲錢
另一邊讀加拿大online program 一年差唔多
為PR去到盡
每個人條件唔同
都加油
我都想 一邊香港返工儲錢,一邊加拿大online讀書

依加仲有online course咩?我以為依加DLI無哂online programme。
仲有DLI 有online program 但係未必可以stream A
純online唔得
但有混合型可挑戰人類極限
前近半課程香港online讀
之後最少一半課程要喺加拿大境內讀
但係加拿大好chur
其他地區嘅dip應該hea d
但呢個方法都係非人類玩法
Post grad dip行唔行到stream A?
master 個gpa requirement係唔係無空間adjust
咁大鑊
其實係咪可試試申請OWP
因2月只係申請時間
唔使一申請就齊晒文件?
攞唔到cert 好多學校11月先派
可以去隔離group問吓有冇辦法一畢業搞住先
燒錢一年同返工賺錢一年財政壓力差好遠
Final transcript 同 letter of graduation 一般三四月底先有,但係隔離stream B 好多人都話要graduation cert 唔係就會俾人reject
Oh……
歡迎加入課金A組
想問下經stream a讀兩年diploma學費加嗰邊生活費日常開支 total大概要幾多budget先會比較鬆動
畀多d背景資料同要求黎
幾多人
邊個城市等
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞