加拿大Stream A - 課金揮手交流區(7)

1001 回覆
9 Like 0 Dislike
入境時睇officer 運氣 有啲會一次過activate 兩張但係not guaranteed 所以入境時hold 一種然後inland 申請好似穩陣啲
讀一年15k CAD (10萬HKD學費)

另外有多15萬HKD做生活費 都唔夠?

人地canada 寫明 生活費 一個人至少要拎10k CAD ,你依加拎夠2倍有突,都會reject?
即係用 OWP 落地,然後再在地申請SP讀書?
即係唔好彩嘅話到時入境嘅時候OWP或者SP可能會俾Officer hold起?因為我諗住申請咗OWP先然後再搵學校有學校收嘅話就攞SP過去 打算喺香港做定兩手準備
Yes
後期聽親都係可以同時activate. 我都hold兩張 耐啲睇下咩料
感激巴打等你好消息
你幾時過去先
5月去應該1月畢到業啦,仲有7個月時間申請,除非提早落閘,如果唔係應該還好
我都搵到係 仲可以50%申報
宜家average 已經要半年,自己諗
咁樣申請 SP 會易D架咩
定係 Backup plan only
普通SP 唔係咁難
但係頭先有位巴打話係DLI既college畢業後就有得申請pgwp?
你鐘意點就點
關人撚事
唔可以問人意見?
都夠嘅 租平啲
根本就夠
2023年幾月去未定
可以
我都可以咁答你
Share house 唔係好貴既
搭單問,幫推
識人用common law partner 批到study permit 你地俾d同住證據 例如租約(有你地兩個名) 銀行間往來去share生活費 同住地址證明 etc

外國好開明 有d人成世都唔結婚 你證明到就可以. 相反 結婚都係簽張野..
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞