加拿大Stream A - 課金揮手交流區(7)

1001 回覆
9 Like 0 Dislike
就係成日講既同科倒讀
大機會唔批
有冇人 sp 係近期 (今個月內)批可以講下timeline? 我4月中申請等approval decision
要睇學校吧
都係online offline
但要留意合唔合Stream A要求
ielts高分啲,係咪申請sp嘅時候資產要求會低啲,我勉強得40萬讀兩年diploma
學校有買保險,係咪唔需要再額外買?

如果買,咁買香港/加拿大?
關咩事 40萬夠批
保險分好多種
學校保險包咩?最緊要未有SIN前包唔包睇醫生住院等?
如果保障唔夠就買吧
買加拿大就加拿大claim
買香港就香港claim
人在當然加拿大快好多同support 足d
我應該一落地就整SIN, 加拿大買保險嘅話都係網上買就得?
如果40萬要計埋學費好窄喎
兩年都近30萬?
得返10萬生活費交下租買下必須品已用咁半
雖然每星期可返20個鐘
但親友有冇得必要時可幫下手或借d畀你?
佢唔係講批SP咩

兩年學費都係21~23萬為主 但睇咩科
即係未有sin
覺得最好出發前買定旅遊保險
保障未有SIN前既真空期
Touch wood 有咩事唔會畀個診金嚇死
加拿大外國人診金非常非常高
我目前諗住兩年都係住學校dorm可以平一筆,個program有coop應該可以賺返少少補貼,主要係怕批唔到sp
讀書途中屋企人可以比1-2萬掛
想報個間it related,兩年學費23-24萬左右
40萬唔會唔批既放心
Coop要小心唔好搵no pay果d
有d PK公司專搵coop同學仔笨
講咩畀機會你學野
但如果多人接受個coop市場就會搞爛
搵間會合理對待員工既畢業後有機會直接轉長工
好多謝巴打提醒
有冇係用gckey apply嘅巴打
頭先收到email
依家login IRCC account
Final decision
June 22, 2022 Your application was approved. Check your messages below for details.

應該即係批咗?但佢下面封correspondence Letter入面個theme係
"RE: validity of your biometric information",係咪拎住依封信就係落地直接搞Study Permit

同埋之前web form轉學校,點先知佢有冇收到同back end updated
想知有冇tg group
你個bg係點?
係approve左
之後應該一兩日會再有新msg 就會比埋封approval letter你
但個file名都係叫correspondence letter
我諗到時呢兩封都要print定落地攞study permit
利申9月開學
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞