PhD  過來人分享 心得(3)+集中討論區

1001 回覆
12 Like 5 Dislike
每次見到德國人寫文都睇到要死
去邊都無所謂 唔係去蛆國就得
做唔到ap都希望做到asso/ u啲lecturer 雖然最理想係做ap
好多人用google translate 寫文
有冇aim 2023 fall入學嘅巴打,申請準備進度如何
寫嗰陣未試過用google translate,反而依家做嘢用多咗
都真academic writing都係簡單易明為主
有時係睇到覺得班editor係呃人工
我做reviewer 要同佢改埋英文
其實點解佢哋可以係啲文句唔通順嘅情況下過到perr review
我做reviewer 要同佢改埋英文
其實點解佢哋可以係啲文句唔通順嘅情況下過到peer review
reviewer 主要睇technical
但太屎我都會叫佢proof read 好d
特別係你個科排名低嘅話,間U根本就唔想嘥咁多錢去搞

另外文科funding又難搵,相對嚟講冇理工科咁易,我諗結果就算搵到ap位,都一定辛苦到仆街
咁你睇下人地d placement就大約知咩料
原本以為個post完左,見到又炒返熱
要永續落去
之前直情以為大家一係比人ban晒
一係就做嘢做到死咗喺lab
宜家有返個post最少聚到人氣
幫人做吓career planning都好
又沾下書卷氣
諗清楚下年完MA讀唔讀PhD
主要係唔想回咁解,之前有條白卡佬入嚟響度diss no phd in non topschool,本身就好無聊...
諗起最近有個post都有條白卡
喺度屌乜先叫頂尖大學
Research post呢個好 上一個系列好
都係來者不拒 同埋唔會睇唔起人
No PhD in non top school呢種思想好陳腐
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞