PhD  過來人分享 心得(3)+集中討論區

1001 回覆
12 Like 5 Dislike
唔同科 唔同國家嘅人
寫嘢出嚟可以差得好遠
不停睇自己field嘅文係唯一方法
同埋會發現grammar嚟講
冇超出中學英文好多
主要都係logic複雜令句子結構睇落複雜
最起碼我社科覺得係咁
Btw 覺唔覺得法國同德國人寫英文勁難睇
同一科,同一間u唔同老細都可以差好遠每個人嘅風格都唔一樣

有時一睇篇野個風格,都可能會估到條友跟邊個老細
我又冇咁強烈感受到有個人風格咁勁
可能我睇得太少 垃圾MA仔唔勤力
如果係果期睇差唔多topic嘅嘢就可能會sense到
Mother tongue 唔係英語,寫出來係會差少少,
要學最好都係睇返美國佬啲paper (physics來講)

科研paper的話,本身啲grammar其實唔會太難,正如你所講個logic都已經要花精力去follow,冇人會玩grammar玩句式(初初寫paper唔得簡潔,成日俾老細執骨咁執),要學的主要係用字,同埋篇文的架構,點樣可以systematic得來又唔會太累贅咁present個result
係,好搞笑,好多時peer review我地係靠睇行文用字去估個referee係邊個
grammar 黎黎去去都係個d 野
academic writing 主要係表達方式同lo 唔logical
文同理個style 可以好唔同
建議真係要搵時間去上下writing workshop
幾有用
當年老細都有叫我去
不過太懶冇理到,出左幾份,俾老細捉住隻手咁train左幾年,而家叫好少少

哩啲workshop通常免費,真係唔好嘥左
所以我9 唔9 都去, 當refresh 下
呢d workshop 唔係教你grammar 呢d 基本野
而係reveal information 既技巧
呢d 野連鬼佬都未必識
好嘅唔該
目標都係以做ap為主
睇完啲CV覺得啲phd學生都可以好大分別 有啲係讀bachelor個陣就做左幾年RA 參加左幾次conference presentation 有啲就讀phd前乜research experience都無
好嘅唔該哂
Sorry我應該話MA先岩
我見我個field美國啲U有啲直接phd 有啲分phd同MA
睇老細姐,等人用話知你有冇research exp
睇老細姐,等人用話知你有冇research exp
PhD 畢唔到係咪都有個MPhil?
文科會唔會好似趙博呢啲可以做KOL
想問下報名時要揾兩個推薦人點揾?如果已grad jor好多年
ching,邊的係野雞phd
自己上司,加以前prof
咁就要睇下你讀成點,正路都會俾個Master你
你讀文理工商邊一範?其實差異可以好大
你打算第日係返香港做野定去邊都冇所謂?

如果文科仲想做ap一定好難,我諗你唔係field入面top 10都冇乜機你一定要有心理準備
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞