PhD  過來人分享 心得(3)+集中討論區

1001 回覆
12 Like 5 Dislike
想問下 approach potential supervisor 大家會睇幾多佢哋既文同畀幾多ideas 岀嚟去sales 自己?

家下好迷 唔知點approach個supervisor

Hi,
Do you hire PHD students? Is there any opening? Please find my CV for your reference.
Many thanks,
UT
通常ug畢業諗既idea都係屎嚟......

利申:個人統計結果
讀緊MRes 但想係PhD到轉研究題材
有啲懊惱 好似未睇夠啲paper 去跳落呢個火坑到
邊有睇夠嘅一日
但唔睇多啲就搵唔到個gap in knowledge or an innovative method?
冇話幾多,建議睇至少佢成名作,同佢近一兩年多 citation嘅paper(佢做last author, 或者佢有份的review paper),咁可能 interview 起上來多啲水吹。

好似上面咁講,就咁問其實都ok,或者加一兩句你對佢邊方面的research有興趣,不過切記簡短為主,否則好易tl;dr

題外話
有時候收唔收人,好似公司請人咁,好睇佢近來等唔等人用。
我當年搵到 host,好大原因係佢啱啱轉左入間U,一條𡃁都未有
如果個group較新,或者而家啱啱grad左幾個學生,尤其是experimental group ,我諗係會易少少入到。

當然大group,一向多人嘅group就少啲咁嘅情況。新group,細group亦可能有其他要考慮的地方(可能要你幫手砌個新lab,少啲senior教你野等等)
想問下ching,如果係浸中master報三大PhD,人哋會唔會唔睇?
Dr. 天
轉去industry
巴打,起完你底,知你讀乜。但你到底想讀乜野phd,到底係econ/business 定cs

再者bu想做三大土炮phd係有難度,你ug gpa又點?
me 2
之後想繼續business, ug近3.5
差唔多啦
sop 其實唔係太重要
你bkg 重要d
好直接同你講,你都係放棄啦咁
首先business school可以算係最難申請,名額勁少,入面全部都係d痴線佬

我唔知你ug邊間u,但你gpa得3.5,成績嚟講已經唔係好,可能睇cv已經俾人篩走咗。

好啦,當你入到圍,但你有冇大粒老闆推薦你?你有冇做過research?有冇相關經驗?

宜家已經6月尾,你有冇信心考好gmat?講緊最少要接近700分

你諗下當初taught master你都入唔到三大,宜家仲想話讀phd,係咪將呢件事睇得太簡單

你宜家讀緊bu,你諗下仲有千千萬萬咁多人係三大讀緊taught master甚至係mphil,佢地自己都未必可以原校升到,你如果唔係實力超群點說服人地要冒風險收你

本地嘅business school仲要係唔多鐘意收返local,你睇下宜家讀緊嘅基本上都係中国人

我唔係話你將來一定讀唔到,不過你要好好認清現實,要讀business school phd唔係一件咁簡單嘅事,一定需要好長時間去plan
我個group 三十幾個人 (~1/4 postdoc) 十個experiment
老細差唔多日日落lab咁濟
除非佢太忙/travel 如果唔係基本上email係秒覆同埋你想搵佢佢一定應機
有時佢臨訓一兩點諗到新idea會send email過黎

其實有啲癲
3.5唔係話低,但都絕對唔係高, business school係好L多人都接近4

不過gpa夠就得,又唔係話爆4先收,問題係gpa唔高,其他條件又唔好,真係好難入到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞