PhD  過來人分享 心得(3)+集中討論區

1001 回覆
12 Like 5 Dislike
如果大老細係痴線佬另計
不過我都係prefer有專屬mentor,始終一個人好難好technical咁follow到幾十個人project。

而家我老細樓下有兩team,加埋都有幾十人,一個禮拜同我地開幾個meeting,每人交待進度。
但佢都唔算好follow到techical野,有時都只可以俾到較為表面的意見。
還好個hierarchy ok,佢至少嘗試令啲project有不同level嘅人參與,由postdoc到bachelor RA,make sure 個connection係返到。佢做過好多年industry,management方面係有分別。
我boss 又係好多唔同谷
真係唔知佢點manage
GPA 低過學校/department 既admission requirement 係咪100% 無可能收我做 PhD
有無見過D case 係低過都收,同埋點解會收
識人同埋老細推薦嘅話,gpa低d唔係問題
同行內d 大粒野開會
個個都對發展悲觀
好少見巴打你咁sad
係有乜困境搞到成行都悲觀
elon musk搞死我個field.
佢做電車
你做內燃機嘅所以奶嘢?
係ic engine 產生既問題
想知有冇phd candidate 可以連續幾年都係朝9晚6咁生活 然後3年就畢到業
我以前雖然都係10-12個鐘在office/lab/cleanroom,但我都幾肯定如果冇procrastinate咁多,朝9晚6其實唔難
寫paper同畫畫我覺得差唔多, 你限時既話會做唔到好Product. 你需要24小時都諗緊, 或者響諗緊既狀態先會有真正既好product
yes, its an arts.
我不嬲都話我24/7, hr rate 係低過mcjob
我個lab有幾個人都朝9晚6
我朝11晚8
絕大部分星期六日都會唔番lab

然後有條友一個禮拜剩係番三/四日 但每次同番通頂

當然諗idea, 睇paper呢啲就無限時間嘅
想知有冇phd candidate 可以連續幾年都係朝9晚6咁生活 然後3年就畢到業
我個lab有幾個人都朝9晚6
我朝11晚8
絕大部分星期六日都會唔番lab

然後有條友一個禮拜剩係番三/四日 但每次番通頂

當然諗idea, 睇paper呢啲就無限時間嘅
我自己都係wet lab
都係10-12 個鐘everyday
雖然做lab 做到機械式
但係又未去到可以分心邊做邊諗paper野
感覺好唔efficiency但諗唔到方法improve
11-8 都係9個鐘正常routine
返3/4日果個人點解要通頂? 做lab定坐係度諗paper?

巴打係咩major?
n 剪野
佢鍾意夜晚無其他人自己一個run experiment

physics
我明白一個人run experiment的浪漫
我有時都會咁

大家普遍係鐘意係lab做埋paperwork先返歸訓覺,定係帶埋paperwork早d返屋企繼續做
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞