PhD  過來人分享 心得(3)+集中討論區

1001 回覆
12 Like 5 Dislike
可唔可以講埋係咩科等大家了解多啲?
美國讀完你去邊個國家都唔係問題,大把人畢業都唔留係美國
新派野, 盡量避
咁對你搵野做有唔係咁好影響
linguistics
唔怪之得你咁驚讀完phd會乞食
聽過好多oxbridge 其實好快就會游走
魚過一過塘就肥d 咁

人工唔高都預左 最驚連工都搵唔到
6年都多既
如果當呢6年係做埋pd 咁既出文速度都ok
如果hea 住讀, 6年後又無乜文,咁就真係gg

其實6年都有好處,應該可以出到至少4~5篇有impact 既文

不過其實好多phd grad 左都唔想做番academia, 去做institution or business sector 好好多

而家d cutting edge 有幾多係from 傳統academia, 反而google ms spacex tsm同埋佢地既相關sector 出既仲勁
出文既壓力真係好大其實咁chur 為乜
讀得文科要有呢個心理準備
除左出文,又要參加研討會俾人攻擊
fundamental 野都係academia 搞啦
industry d 野好求其
反而唔鐘意academia 咁嚴謹
好難心理準備到
好睇field,問下啲同field ching了解下
我個field比較emergent,所以academia 人去industry會好容易,因為做嘅野一樣,又通常帶到新技術入公司
睇咩科既fundamental 啦好似ling 咁,我相信google 仲fundamental 當然都多產學合作
part time phd?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞