PhD  過來人分享 心得(3)+集中討論區

1001 回覆
12 Like 5 Dislike
睇過資料絕大部份英國RPg都係自資
要比Tuition fees
International student條數已經甘
然後Research fees自己揹
真係攞HKSES或者有家底先搞得掂
比起其他地方 英國應該係多啲self funded phd
大部分funding 只係俾local
research council 嘅宜家俾埋international 但係淨係cover local fees 有啲u會wavie埋其餘嘅 有啲要你自己搞掂 同埋位好少好難爭
睇過資料絕大部份英國RPg都係自資
要比Tuition fees
International student條數已經甘
然後Research fees自己揹
真係攞HKSES或者有家底先搞得掂
比起其他地方 英國應該係多啲self funded phd
大部分funding 只係俾local
research council 嘅宜家俾埋international 但係淨係cover local fees 有啲u會waive埋其餘嘅 有啲要你自己搞掂 同埋位好少好難爭
cls, self funded. 俾錢打工
主要係咁, 我覺得我自己都叫做頂尖, 起碼有名有姓, 無錯我唔係條白卡佬講既top school 出身 (因為我想跟某老闆, 當年只係報左一間), 但係我CV絕對打得贏99% oxbridge出嚟既人, 咁如果人地偏見咁大, 咁我點解唔返去摺埋寫多幾份nature science?
去美國囉
最記得係好幾條友成日話人地phd 唔可以唔識乜乜唔可以覺得難講到phd 要咩都識晒先叫岩,好搞笑
我老闆都同我講過 其實我都好擔心
擔心自己自己拎咁多時間同心血去讀最後得個吉 AP又無得做 asso/ U lecturer又無得做
但另一方面又覺得人一世物一世 如果唔試下唔挑戰下會後悔
加上自己唔係個種好典型嘅叻人 我係最typical以勤補拙嘅人 但學術界又好似要又要叻又要勤力咁
好多香港學生可能受上一輩影響掛,好多都仆住去oxbridge g20
咁英國又真係比例上幾多名校既,個名好好j

仲有一樣就係英國phd 年期好撚短好多人想快d 讀完

但最慘係真係太少funding. 好多自己要搵埋比自己真係慘過做免費奴工

但上一世d post 都好多硬係要justify 咁樣可以train 到phd 寫funding 喎

作為phd 學生或者prospective students, 都可以咁多affective judgment
所以而家既人多左放眼世界,美國係好正不過讀好耐

亦多左人諗澳洲德國甚至中東
不恥下問
任何地方都係
真係建議文科嘗試番玩同big data AI 相關既collaboration

ling, hist, lit呢d 可以同cs, psycho, fashion, cyber, 之類既結合

會有好好既發展,可以唔止係應用層面,都有理論層面,但可能偏向人既研究而唔係非人類既物質
應該都差唔多啦
宜家真係所有科都要玩big data同ai先有出路如果自己唔識可以搵識嘅人一齊搞都得
真呀,其實好多computing field 既學生都好有興趣做collab, 尤其IT 同鍾意programming 既學生

而且係真係出到好多高IF 文呢個multi領域既文近幾年屌打以前傳統既experiment 同theoretical 文

nature human behaviour, computers in human behavior, PNAS, 高到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞