PhD  過來人分享 心得(3)+集中討論區

1001 回覆
12 Like 5 Dislike
ching 已TT?
上連登,勿認真,費事有collab acknowledge呢個account
[url]多謝指點,field 係education [/url]
social 野個cycle 可能長好多
唔好寄望有紙出到
識人係唔係唯一寄望
Miss左,講緊Postdoc非AP
邊d journal好唔好心中有數,唔好太差就得除非你目標要入top10、20 school姐,咁就真係寧缺勿濫

仲有請唔請你唔係淨係得出咗幾多紙,有冇potential同識唔識人都好緊要
好似我個科咁, 仲同人講我做ic engine 咩
快快手relabel new energy 啦
有Msc 係就咁focus research method 架咩?無知問下 why not 唔報mphil 試下?mphil 應該仲學到多D research skills? 歡迎指正
Oxford有科MSc in psychological research ,Russell group都有幾間有類似嘅course
如果你遲早都係去美帝,點解唔master就去呢,到時真係上phd都唔使咁辛苦
老美睇唔起非美學校,自己諗
靠人不如靠自己, 不過而家美國係明星時代, 我覺得好多fundamental science 都少左人去做, 反而係追風既多, phd fresh grad/postdoc尤其嚴重
美國我最驚係無端白事俾人一槍打瓜
可能有啲州會安全啲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞