PhD  過來人分享 心得(3)+集中討論區

1001 回覆
12 Like 5 Dislike
你香港番寫字樓工幾可叫人中文名?多數都peter paul mary 咁叫人啦
今日有個6同事問我,你passport 名冇pinyin 名?
我話:冇, 香港中英文名不嬲都冇關係
傾向叫英文名係香港office文化, 但唔代表唔可以有中文名, 一樣都有叫咩阿強阿偉
而且依家討論個case係向其他人介紹自己個名, 咁你咪講自己叫咩名, 知道全名難讀, 叫小名冇問題, 大把都係咁, 但要改自己個名去就其他人就太荒謬
芬蘭語J發Y音, 係咪去英語國家就要改名去就英語發音?
你passport果個英文名咪就係拼音名
只不過香港果套唔係普通話拼音
唔一定, 我冇話要改自己個名, 陳大文始終都係陳大文, 但去到鬼佬地方,想方便人地address 你,你咪同自己改個英文名囉
rather than im 陳大文, 點解唔同人講im tyman chan?
唔一定, 至少我冇
香港冇限你英文一定要拼番中文名
但大6 我估係一定要
做人唔使做到咁自卑, 連用粵語講自己個真名都淆底下話
人地問你叫咩名, 你用母語發音答人, 係尊重人尊重自己
講完補一句, 因為發音難, 平時叫我英文名, 順便吹多幾句粵語聲調之類
香港係冇硬性規定, 好多人都有個英文middle name, 但大多數都有中文名音譯
不過你自己叫咩名, 人地問你咪答返人咩名, 做人唔使做到咁自卑
咁唔係叫自卑, 係方便你姐
知你發唔到又何必為難你,你有興趣我個語言我地再慢慢研究
而家d 人移民,又叫人去融入, 咁改個英文名人地易d address 你都好正常姐
唔係話改英文名就係自卑
要為左「唔為難人」而唔講自己真名出黎, 已經係極度自卑嘅表現
讀唔正咪讀唔正囉, international environment根本正常到唔正常
唔好講歐洲人名, 連日本人名發音都大把人讀唔正啦
我冇講改英文名有問題, 我係講改英文到唔承認自己個名粵語發音先係問題
你真名叫咩名就係咩名, 至於你想人地點叫你, 呢個係你自由
咁英文名唔係我真名? 唔通係假名?
咁你口中個大陸人用佢母語普通話讀佢個名出黎就唔係佢真名?
同人講英文名=唔承認中文名
咁香港人應該唔承認左150年
依家係你笑鳩人用中文名有問題喎
都係佢個真名
而家冇話中文名=真
英文=假wor
因為真係好搞笑
聽個條友完全load 唔到
咁佢母語係普通話, 覺得用普通話讀出黎先係真名, 咁係佢自由
你自己passport有英文名, 你覺得果個先係你真名, 呢個係你自由
我覺得粵語讀出黎先係我真名, 但平時會叫人用英文名叫我, 呢個係我自由
從來都唔係問題, 亦唔應該係問題
做咩無啦啦嘈英文名

最簡單就係因為英語霸權,去到依個程度大家都識幾隻英文,用英文溝通最方便,改英文名亦係最方便人哋稱呼你避免尷尬

你話用返正音嚟講自己個名,老實講我真係唔會咁做除非同對方開始深交,真係想了解下大家文化,咪會教下佢點讀,上面有幾多個真係會喺成個會話係用英文,但係講到自己名係用粵語發音呀

講到日文仲白痴,人哋本身就可以用英文拼音拼返出嚟,亦可以好容易用返英文logic會講返個日文名(e.g. 香川真司 Kagawa Shinji 你唔識日文都識讀啦
但你夾硬judge 人英文係假名
我完全唔覺得有咩好笑
大撚把歐洲人名我都讀唔到, 我會禮貌叫佢講多次
日文發音同英文發音唔完全相同, 淨係音調都唔同
你覺得一樣已經讀錯左人地個名
其實好正常啦,好多國家嘅人講完自己個名我都唔L識,佢講完我都唔知佢講咗乜

跟住佢咪話:叫我xxx得啦,我個名係有d難讀
但係我又唔太同意UT巴講,用普通話講名啲人會唔明,普通話名本身應該都算識理解

例如陳大文,佢完整句子 my name is 陳大文,就算唔識普通話,佢應該都會知 「陳大文」 = 佢個名
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞