PhD  過來人分享 心得(3)+集中討論區

1001 回覆
12 Like 5 Dislike
個instructor 話
諗左個conclusion 先, 再寫body
會effective d
想問下有冇ching知而家係讀緊taught master嘅話,下年7月grad,可唔可以報下年9月入學嘅PhD?因為見到大學網寫係hold a master degree
可以,但宜家得返好少時間
成年時間都唔夠?
下年讀你確定得返一年時間?
大把
2月先deadline
我間U 9月入學 PhD deadline都係Feb 1st,佢應該重有唔少有時間搵host
就算2月都唔係得好多時間喎

特別係美國嘅話,大把野要準備,又要考試
都唔係間間要考GRE咁嘅試,如果齋IELTS咁係OK嘅。
當年我係十月apply二月deadline,成件事係死好命
你係咪咁啱疫情先唔使咋,正常一定要架喎
而且你係咪10先決定要讀phd再去申請先,如果之前一d相關經驗或者準備都冇,宜家先plan真係時間緊逼喎
睇degree, PhD in Engineering印象中都幾多唔洗GRE,
以Yale做例子:https://gsas.yale.edu/admissions/phdmasters-application-process/standardized-testing-requirements

Physics 同ElectricalEngineering都唔需要show GRE成績
(我grad左幾年,唔係from Yale, 我supervisor 先係,所以聽過下)
Sorry
講得唔清楚,我當年係報MASc(research),唔係PhD,好似deadline係再早一個月,一月中咁上下

當然我覺得比較適合係application deadline前一年開始準備,唔係鼓勵人咁遲先去報。純粹俾大家一個勵志故事

如來都真係幾多唔使
MASc, 加拿大?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞