PhD  過來人分享 心得(3)+集中討論區

1001 回覆
12 Like 5 Dislike
搵老細真係大學問嚟但係夾唔夾呢啲 如果唔係本身識 都幾難會知
真係撞手神好似打工遇唔遇到好老闆咁
打工遇到仆街老闆都可以即刻走人,但係phd
當然你未入嗰group好難知道同老細相唔相處倒

但至少同老細傾多幾句 搵佢既學生吹水了解老細為人同埋嗰gp既日常運作係點

我嗰group呢幾年都走咗4個人
啱唔啱channel,可惜真係要夾過先知;
我舊老細同我關係幾好,但同3個master抄過大鑊,有個仲要讀左一年先來quit,有個好少少一個SEM 就bye bye

冇辦法,channel嘅野,始終佢係老細,有時係要就住佢來tune,但當然都要考慮自己利益,個相處之道係需要時間摸索
大家grad 未
phd頭一兩年轉老闆嗰成本都唔算好大 亦唔係咩罕見嘅事
係愈後個sunk cost愈大啲人先逼自己讀埋佢 (如果身處緊嗰gp太閪)
不過話說我以前做ra跟嘅第一個老細佢都係第四年先同佢老細炒大鑊

雖然當時已經隔咗十鳩幾年,但仲係用rubbish嚟形容佢,應該真係好憎佢
邊個黎
另外好似有個好活躍既巴打已經比人bam 左
我個field嘅experimental groups好多時fab開都會自己落手落腳;
係有啲device冇資源/太難,自己fab唔到,就會去同fab到嘅group攞(免費,出到paper加名),或者俾錢買

所以而家開始有唔少新start up走去賣device,其實就係由原本fab到好野嘅experimental group spin 出來
其實面皮厚D問佢呢幾篇文要注意D乜、係咪有咩問題未solve、potential topic 得唔得
四年先來料真係好慘
好好奇d 人成日講top school top school, 究竟係為乜

research 黎講真係more than that, 你想做既野有無搵到一個好既環境同supervision 真係重要過係咪top school

尤其而家d IF inflat 得咁緊要,又注重左research 既投資,真係唔係咁需要講top 唔top school

咁當然top 既support 會好d, 但亦可能因為校內資源競爭較大而爭餐死
真心奉勸想讀phd 搵老世既人,去r下intern或者廉價勞工先再commit 果357年
上一世既research post 日日d 人就係度講邊間top 去邊間top 去oxbridge

一係就叫人咩都自學,唔洗識collaborate 咁
我同唔係做research既fd 只會講我間U係QS排300+既垃圾野雞
而家開始個個去玩collaboration, 有big data 就玩big data,

experiment 呢d 真係好多唔想做,除非係medic 相關
又難又無咩result, IF 又差 做big data 果d IF inflation 高到
你自己知field入面勁咪得,同外人講佢地都唔會識
外人唔會明呢d 啦
但圈內都有好多人日日講邊間top 邊間勁
其實講真,只要係岩自己,有資源,根本就間間都勁,平時睇文都會知絕對唔會係top 果幾間先會出勁野
最慘就係你嘅field係間u入面排名後嘅話就少資源
呢個真top school 但資源差就係咁

尤其英國好多好多名校就係咁

去間top u 讀個調理農務系既感覺

英國唔係做research 既好地方
又冇錢,都唔明d 人仆住去
上一世係差咁少少嘅
但都冇睇人唔起吖
不過宜家新一頁有新嘅好啦
個名靚仔掛?G20 gp又唔難入?
起碼最強嘅人都去晒美國
英國咪好似相對地易入咗
利申 9估
英國入唔難 搵 funding先最難
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞