PhD  過來人分享 心得(3)+集中討論區

1001 回覆
12 Like 5 Dislike
但你應該有個phd committee 定期睇住你個progress, 佢哋點睇
你覺得佢幫唔到啲咩 介唔介意講埋佢有無俾咩option你簡
PI嗰陣已經覺得有機攞nobel?頂級rising star wo
oh sor 定你意思個PI都係一個教授嚟?
有冇其他published data? 你個model 理論上應該apply 到其他野度
佢係prof
90年代黎我間U postdoc, 當時佢跟嗰個group已經有樣groundbreaking既result 後尾嗰group既PI同一個postdoc share咗個Nobel (同年仲有另外一間U既prof)

之後留底做faculty 自己都出咗稱得上groundbreaking既result
Bold啲講佢嗰group開咗兩個field出黎
咁早死真心可惜
我嚟緊Year 1 PhD,想請教下畢業前最好岀到幾多peer-reviewed 紙/non-refereed 紙先有希望搵post-doc/ap位?
咩field
啱啱ug grad, 呢排rewrite緊fyp,老細encourage我投稿 寫到懷疑人生
9月去英國MSc浸一年research methods
希望第時美帝有老細願意收

留名
睇咩field, 冇話一定要幾多份
睇需求,我個field experimentalist好搶手,基本上grad完重識呼吸都有人請唔少人thesis都未寫,一份paper都冇已經有offer;
相反theorists 就難搵工啲,真係要有啲paper同往續(例如做過high impact factor experiment paper的theory coauthor)
我果邊 minimum 係3, 通常有named fellow既係5-8 first author, 平均 total 15 左右. 都係果句, 睇field同睇人. 搵工呢味野識人好過識字.
係咩
我而家先pd緊

呢行好睇血脈
仲有就係睇大圍環境, 同埋睇你際遇, 其實唔好諗到你有大量nature science就一定會有工返, 其實唔係既. 好似我果行, 今年funding走曬去某個subfield, 你響呢個subfield做到飛天都要明年請早.
year 4 係指expect summer 就grad?

同埋有無話要幾多份pub 先grad 到
做lit review paper 又得唔得
另外model apply 落其他野度或者compare 其他model ?
同埋pub唔只睇量仲睇質
journal都會講IF 分tier, 而無人cite你咪又係得個吉
岩岩開始讀唔駛逼自己太緊
支持你呀
心路歷程應該係

一開始讀phd = paper最緊要
就畢業 = citation最緊要
搵ap = external funding最緊要
tenure = 你既馬仔最緊要

而幾時識人都係好緊要......
Thx
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞