PhD  過來人分享 心得(3)+集中討論區

1001 回覆
12 Like 5 Dislike
依家係你迫其他人一定要跟你套文化邏輯, 用自己母語讀自己個名係好笑
明明大明外國人名都唔會識讀, 讀都讀唔正, 我完全唔明有咩好笑
你咁嘅態度喺國際環境, 真你祝你好運
我當然唔係話完全一樣,但容易理解,本身講英文嘅人亦會容易理解同埋發到啲音,依個係重點
我來講,只要你個名難記少少,你以後就叫hi或者hello
其實正常社交都唔會叫全名, 都係叫小名多
但人地第一次識你, 你講一次全名, 我覺得係禮貌黎
大家都係方便溝通, 唔通我通英文=漢奸走狗咩
我認真想問,有冇人會同非朋友講嘢時介紹自己,會講 i am 陳大文 (廣東話發音)
喺外國

我大6 同事d 名我都唔係好記得
人地只不過用母語介紹自己叫咩名, 你都可以上升到係可笑, 我覺得係幾賤格
因為真係好笑
sor, 我右派
睇情況, 講多幾句我會
如果一大堆人hi bye就算
唔好咁啦, 關左右咩事, 純粹弱智啫
咁你咪又一樣, 可必講到自己咁清高
我識好多人通常就會話叫佢個名第一個字母,例如Prof.K, Dr. B咁樣,其實真係好普遍,如果係同事就通常叫佢教下我點讀佢個名
自己垃圾唔緊要, 只要將其他人拉到同自己同一level就得, 果然係連登
日常溝通正常都係咁
巴打俾我感覺係中華文化守護者
我睇完感覺其實唔係話用唔用母語,
而係人哋用母語唔洗笑姐又或者你嗰下笑完就算
對左d 希臘佬咪咁叫囉
如果在Conference meet人,通常會講下自己咩名(唔expect佢記得),work with whom (講自己邊group)
d 大陸佬成日問我點解有英文名
我話香港人個個都有英文名啦
唔使打稻草人喇, 我唔會同你打泥漿摔角
我一直都只係講緊用母語介紹自己個名冇問題, 亦冇任何野好笑, 無論條友黎自中國印度日本定芬蘭都一樣
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞