PhD  過來人分享 心得(3)+集中討論區

1001 回覆
12 Like 5 Dislike
大group 老細請人,多數都係每範請一兩個熟一個topic嘅人,能夠specialize到一樣野都已經幾有用
phd 真係要磨下寫野能力
其實如果讀完歷史係嘅博士有咩可以做? 歷史系教授?博物館人員?
感覺上,文科生嘅phd都唔夠工程phd搵得多。
文科係搵得最少同最難搵工

一般嚟講 商>理工>文
我依家讀緊Asso, 我糾結緊係咪應該繼續讀文科上去, 因為我好擔心將來搵得少, 中學冇讀過理科, 有咩建議?
為錢就唔好諗phd去讀nursing 呢啲好過
同意,去讀專科仲好,冇興趣根本捱唔到畢業的

年中大把人phd畢唔到業

不過如果數底唔好就唔好諗商理工科,萬物都要由數學開始
phd 係你屋企冇財政壓力先去讀
我而家就係改文個個
Hello, 可否交換tg? 依家好糾結, 入咗asso之後發覺自己其實係識讀書, 絕對有能力考到24 up,只係當時自我放棄。
我而家唔知點好,我唔想讀完副學士,上到大學發覺原來自己呢個專業出到嚟剩係得14-15k, 我想搵多啲錢, 向上流。最初揀文科副學士係因為諗住覺得揀科應該揀啲自己鍾意,而唔係搵錢。

呢一段時間又返暑期工,開始發覺原來自己冇讀過大學,好cheap,讀咗大學只係冇咁cheap,如果入到政府做嘅話,都還好。如果入唔到政府,做唔到老師,就真係bullshit。

之前諗住,只要讀到大學,出到嚟點都搵到多啲錢,依家發覺原來呢個degree,出到嚟可能仲搵得少過嗰啲泥水佬、裝修佬、 冷氣師傅。

跟住喺度諗,係咪應該走去讀物理治療,因為就算香港讀唔到我都可以過外國讀書,本身都好煩俾人笑自己唔係大學生, 魚仁生,但係法國出到嚟做嘢之後都冇人理你大學讀啲咩,人哋淨係會care你搵唔搵到錢。
Or even Nobody gives a shit. 我眼中好想讀嘅中大歷史, 出到嚟除咗做歷史老師/ 做政府, 如果唔係都係乞食。

唉😮‍💨
My tg: @I679527
要向上流賺大錢phd 絕對唔係好選擇 一陣讀完出嚟仲低人工過ug grad到時又要怨 再講識讀書同做research 兩件事嚟
既然都話可以去外國讀 就過去讀啲醫療專科
屋企人想我過去讀物理治療,其實我唔係太擔心讀唔到,我反而擔心佢哋會唔會比完我呢舊錢去外國讀書之後,將來我唔夠錢買樓/創業。SORRY, out fo
咁如果你屋企經濟足到support到你買埋樓嘅話你真係更加唔使擔心住,見步行步都得
入咗asso之後發覺自己其實係識讀書, 絕對有能力考到24 up,只係當時自我放棄

呢種諗法都好危險吓
Ok, 可能唔係咁高, 但起碼唔係之前嗰個分數
你嘅問題唔係讀唔讀PhD
或者轉唔轉理工 醫療科
係金錢觀念同career planning都有問題

你明顯屋企唔係等錢洗
1. 所以你有條件去搞清楚自己想做乜先?
2. 做完1. 你再問自己想做嘅搵唔搵到錢?
3. 再問搵得多 / 搵得少 對自己有乜影響?
包括你開唔開心?

另外 上面包打講呢種諗法好危險
係因為你價值觀根本上有問題
你係因為自卑所以drive你做決定
諗清楚 你轉去讀Physio
你唔係單單未來有機會搵得多錢
你仲要對未來嘅patient負責
所以唔該唔好因為果科搵得多錢就讀
最起碼我識嘅護士
冇人係因為純粹因為錢而讀
亦唔好因為你怕比人笑唔係大學生
你自卑而走去讀醫療科害人
要搵錢你不如讀Accounting
Corporate Governance
Data Sci / Stats
想問大家top school phd畢業係咪真係好重要

小弟依加做緊RA 諗住plan讀mphil然後再去加美讀phd啦
我老闆就話我呢科香港讀mphil得一間U係出色 佢話個間個科mphil畢業基本上入硬外國top school phd 因為個間個科啲研究同training都好全面 但問題就係 個間個科通常要apply第二次第三次先入到 入到之餘仲要好多人都遲一年畢業因為太chur 但咁樣計埋個兩三次application隨時4-5年先讀完個mphil
佢就話同科Mphil 其他local U無咁好 主要都係training無咁好 所以都唔易入外國top school phd

咁首先我唔知佢top school點定義先啦 我當係一線學校啦 如果我讀唔到一線phd 去讀二線學校phd 真係咁差嗎?
咁我對學術界認識都唔夠啦 但係如果我讀二線phd出到幾篇幾好嘅paper 應該會好過 讀一線phd但出得幾篇一般嘅文?

Meanwhile我都搵緊加美有full scholarship嘅mphil 諗住報個間好勁嘅local U + 另外一間local U + 兩三間外國U咁
回歸原點先,

你首先要睇邊d大學係你個field係勁嘅,再睇佢地嘅phd學生cv(咁你就知佢地ug同master係咩學校),再睇佢地畢業之後嘅placement,再諗下自己將來想做乜,你目標係做ap定industry

Prof嘅意見始終只係參考,得你自己先知自己想要乜
你咁大個人仲想靠屋企人俾錢你先可以買樓或者創業,咁你就唔好講到自己咁想向上流

你係咪應該要靠自己努力呢?

你如果真係咁有能力,根本唔需要靠父母幫你你如果冇能力,咁屋企人俾幾多錢你都冇用,你明唔明

咁你宜家為興趣讀文科又話搵唔到錢,屋企人俾錢你讀專科你又唔想,咁你其實係想點

你不如都係讀完個asso,見識多d個世界先啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞