PhD  過來人分享 心得(3)+集中討論區

1001 回覆
12 Like 5 Dislike
問題係, 你覺得自己識讀書 係因為你真係讀得掂 (雖然我唔知點樣界定 "識讀書" ) 定係呢嗰只係錯覺黎
即係好似年年都有唔少中學生讀完DSE 理科就覺得自己handle到大學science然後收曬皮咁 你只係比佢地後咗一兩(?)年產生呢個諗法

何謂 "只係當時自我放棄"? 你如果你讀PG讀到一半又自我放棄既話咁點? 你肯唔肯定呢幾(?)年你既想法/心態轉變俾到一定既覺悟? 你會唔會擔心呢句其實只係藉口?

其實見你咁sincere 我又唔打算對你咁harsh 希望你真係諗清楚自己想做咩先
但你對自己學習能力既自信程度有幾高? 你覺得咩evidence back up到你呢個claim?
24分對普通人或者親朋戚友三姑六婆呢啲都可能叫得上讀到書既, 但你又想aim postgraduate studies既話未必講得通

當然我唔覺得成績同research能力有咩關係, 不過亦都因為咁, PG對你既要求唔係單單"讀到書" 咁簡單 雖然如果你會讀埋UG既話你都仲有時間去思考同考慮

同埋如果你只係out of spite而去讀PG既話, 你條路會更加辛苦吓
PhD要付出既野唔少 建議你諗清楚啲先
話個間個科mphil畢業基本上入硬外國top school phd 因為個間個科啲研究同training都好全面

入硬我覺得誇張左,我唔敢駁你Prof,因為我唔知你邊個field,佢可能有佢嘅道理

在我個field top school 收唔收一個人,到頭來都係個Prof話哂事,而通常有幾點:
1. 你的往續,出過嘅paper,寫的 thesis佢覺得有冇意思,對佢嘅 project有冇用
2.佢對你個人本身有幾認識。
-可能係從你原本個group的過住研究(你可以想像由大group去大group通常容易啲)
-你原本個group 的supervisor 如果 recommend你,而佢地又係熟悉對方,基本上成數就好大
-你如果有機會去個group 做exchange會幫助好大
一個professor 往往都想花最低的 information cost去收人,所以好多時都會 filter走佢完全唔認識嘅人,除非佢咁啱等人用

一二線PhD差的好多時係個研究的規模
科研成果係靠慢慢build up,尤其係 experiments
例如做fab,你冇咁上下大的cleanroom,冇咁多有經驗的staff同機器去 support,你真係好難掂到 state of the art;
你做 measurement,嗰套setup 同data analysis method/code都要長時去累積出來,細group 的話你可能事事都要從頭做起,花多更多時間

咁我對學術界認識都唔夠啦 但係如果我讀二線phd出到幾篇幾好嘅paper 應該會好過 讀一線phd但出得幾篇一般嘅文?

所以哩個問題唔係名咁簡單,而係你本身2線PhD,可能參與大project的機會就少左,而且出paper可能更難
當然,細group做得好,一樣可以出到Nature/Science,但相比起來,大group係會容易做到多哩俾人見到的成績,繼而將來搵工會相對容易
美加mphil 係唔洗俾錢ga wor
好多時所謂part time又或者雙supervisors都係好惡搞
好少有post做到個workload 0.5+0.5,而多數係0.7+0.8或更甚,當然你真係捱到就okay
phd 就係full time job 黎
入咗asso之後發覺自己其實係識讀書

唔啱聽嘅說話你想唔想聽?

你入去海軍鬥水兵實勁架 同你一齊讀嗰班人當初大學都入唔到 連入去爛grade嘅資格都冇
俾你band 3考第一可以有幾勁?

再講 asso本身就容易 我睇過同我相關科目asso嘅lecture notes/ppt 根本未到大學水平
另外你文科asso 而家得都唔代表你會handle到其他科包括physio/even rpg
你諗下你當年中學啲嘢咁撚容易都搞唔掂(唔好bullshit咩冇發力 中學公開試嘅主流都係冇發力嘅人

如果你要有一個見得下人嘅phd 基本上你都要三大grad先有機會
24 up ?入場門檻都可能叫得嘅

野雞phd?寧願你唔好嘥時間
同埋phd會乞食多過發達

不過都欣賞你會問人攞意見嘅
好多人self confidence高到以為自己實掂 乜都唔諗唔了解就衝
講到尾轉field從來都唔係易 我都認同先讀完文科(asso+degree) 再taught master轉
如果唔係你盞嘥曬啲時間 仲要唔包生仔
去讀專科仲好,冇興趣根本捱唔到畢業的

咁專科都係
起碼phd你之前都係讀嗰科 只係pg/做學術呢樣野不似預期
中學雞入專科分分鐘係完全對嗰科0興趣
其實香港喺中學嗰陣提供俾學生嘅職業導向係完全唔夠,好難話想讀就一定讀得掂。好多時就係老師或者屋企人覺得呢科搵到錢,或者你phy chem bio math讀得好就去馬。份工係做啲乜,個degree有咩core,甚至要求啲咩個人特質都唔知,結果平途放棄。所以除咗了解自己嘅特質之外,仲要清楚嗰科對學生各方面嘅要求,不論學術定性格先得
我個field喺美國係冇mphil存在的
美國多數一黎就phd
grammar school個idea唔係俾你出黎做野, 要做野就應該去vocational school.

點解話理科多人讀? 因為個出路係理可以swtich到文商, 但文商switch唔到去理, 咁作為靚仔一舊飯唔知想點, 緊係入理科先, 起碼多d choices

冇計, 個game係咁玩, 每個人都要去maximise自己個interest
Applied Math 嘅嘢
再細講驚自爆
grammar冇分ac唔accademic
writing就有
啲文冇 figure
打算寫低曬有咩唔識/唔明先 下次搵佢個時講返
同埋打算之後睇返 嗰個field啲打底textbook
主要真係睇多啲,你會慢慢慣左佢個寫法
驚唔明,可以睇下review paper,通常會易明少少,不過會冇咁concise
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞