PhD  過來人分享 心得(3)+集中討論區

1001 回覆
12 Like 5 Dislike
做中國通第時易搵食
要找緊機遇
另一個問題係,其實好難從interview 問幾句,俾你撻幾個terms就知你係咪有係識或者做唔做到嗰樣野
之所以paper咁重要,同你原本個group都係請人嘅reference

Interview嗰下真係純粹睇下你個人正唔正常
當然,你present得好,佢有時會貼錢俾你飛過去參觀下個lab,順手再give個job talk,咁個機會又大左
其實interview係好撚鳩,目的只係聽下你講野睇下你個人正唔正常

正常佢in你之前已經起好咗你個底
其實香港如果你有mphil 都係3年phd
而英國好似係咩master 都可以3年phd, 甚至ug 後三年phd 都大把

英國基本上咩都係短到仆街
ug 3年有d 兩年都有
master 1年
phd 3年

所以咁短時間仲要自己r fund, 可想而知會有幾多靚文出

有名你叫 英國研究
所以paper 同RA or internship experience 同LOR 或者letter of proof係重要過present 自己識d 乜,個個都話自己識excel, 典知連excel function 都無用過
我識有個劍橋prof都走左去sgp
劍橋都係掛牌only
英國唔理係taught master 定ug直上phd都係3年 中間基本上唔使上堂 一嚟就開始做自己嘢
其實英國d大學出名好多時只係因為香港曾經係英國殖民地,香港人對英國大學嘅了解先會多d

你問其他國家嘅人,通常冇乜人會覺得英國嘅大學特別好要讀phd我都係建議返大學盡量去美國
英國大部分3 最多4
咁短, 做唔到咩野
其實香港如果你有mphil 都係3年phd
而英國好似係咩master 都可以3年phd, 甚至ug 後三年phd 都大把

英國基本上咩都係短到仆街
ug 3年有d 兩年都有
master 1年
phd 3年

所以咁短時間仲要自己r fund, 可想而知會有幾多靚文出

有名你叫 英國研究
其實英國d大學出名好多時只係因為香港曾經係英國殖民地,香港人對英國大學嘅了解先會多d

你問其他國家嘅人,通常冇乜人會覺得英國嘅大學特別好要讀phd我都係建議返大家盡量去美國
in之前基本上已經心中有數要收邊個
美國淨係Funding已經大勝
其他都唔洗講咁濟
英國係有少少浪漫嘅成分
再別康橋嘅情懷
利申 兩邊都去唔到
前世做錯事, 今世讀博士
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞