發覺好多人對Data Analyst有錯誤幻想

733 回覆
1145 Like 26 Dislike
Ab testing可能會
你recognition 想整幾advance?
依家香港行情
普通model好多公司都用automl就算
識basic ml就夠,其他要落手做嘅野就得番software engineering 果part
少數公司會開發自己model
比較出名例如商湯同fanos lab
但最低要求一定要phd
但只係事後睇數搵原因
其實business果邊應該一早知有呢件事
岩呀 但各行各業都會岩做data analysis 細有細做 大有大做 就算小商戶 有做同冇做都差好遠
香港好少人真係build ML model
好多公司個data platform仲係好初步
要想多da/ds位起碼等多5-10年
呢個名真係9唔撚搭8
連對手做緊乜都唔留意下
小弟都響呢行好耐,我覺得個角色似story telling 多啲,即係其實你心中本身有個story 想講,透過用data 同visualisation 去support,而唔係掉番轉見到data 入面有個pattern , 然後搵到新insights 。
亦即係話,好多時係先有insights, 然後再做data analysis 去論證
連個底都未搞掂點玩ml
當你搵外判build好model
點maintain 個model?點update個model?
好多人以為一個ml model只係one off development
實情唔係
咁每個人遭遇不一
影響左睇法唔出奇
香港想玩machine learning嘅公司應該好多
真正玩到嘅公司就好少
因為呢到係連登

人人ibank fg50k 咩工都係垃圾
我最近都覺得
點maintain同update係勁少online resource教點做
因為呢part係MLOps嚟
Mlops外國都係岩岩起步
好難教,唔同公司都試緊唔同方法
樓主唱淡驚人搶飯碗
行內好似未有一套best practice
Online resource唔多 我最近都摸索緊
自己上各大招聘網站望下要求
再對比下你依家識d乜
完全正確,呢個post好多行家
我諗大家心目中最有用既data analyst,係google fb 馬會個d人,但個d係真係少數精英黎
呢個世界,大部份data analyst,都係做緊你講個d野
我話你知外國都係咁,同外國d人合作,佢地分分鐘仲屎過我地,唔好諗到外國對data好卿香,真係唔係間間野都係google fb
其實data analyst只係一個有少少數據知識能力既吹水佬
唔好睇到d野好簡單,實際上大部份公司data,連做一個自動靚仔既monthly report都做唔到
所以我地先有野撈,大部份員工連pivot table excel都未識用
只能說呢個post係用黎氹老細開心,但你話呢個post係咪無用?我可以好無愧咁講呢個post比起公司大部份職位更有用
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞