發覺好多人對Data Analyst有錯誤幻想

733 回覆
1145 Like 26 Dislike
"無對應既domain knowledge既data analyst或data scientist根本係it 9"

係IT9都不如
Python data analyst
同出面bba底有咩分別
最簡單識用Python/ R and Tableau同有對客present既經驗
整個spotfire tableau BI dashboard

唔好叫自己data analyst 啦好無呀
呢啲已經有benford's law用機去screen同check, 之後用人手去睇 已經唔洗請咁多人去睇
你做邊個domain?行行做data science好唔同,亦唔係行行啱用,dashboard做得好其實已經好有用,複雜野唔一定有用,簡簡單單既descriptive data已經可以好好
香港DS Consulting 好多都係DA 冇modelling 做DM
咁係你眼界低
我間公司美國總公司嗰邊啲Scientist全部都係PhD
高人工係有原因嘅,唔係啊豬啊狗都做得
真話冇人聽/知
個個ff data工好正
點解呢個post會睇到個role咁差
個role識做明明好好做,又大影響力
計馬會data 自己投注
你連自己嘅背景都唔交代下
好難令人相信你講嘅嘢

你背景係?邊間大學?讀咩科?而家做緊乜嘢?
Data Scientist 有7-8成時間係執data
講真香港有邊間公司啲data真係要用到個類fancy modelling, 啲客或請你個個人係唔care你用咩tool去做野,佢地只係care你比到咩value同insight岀黎
香港除咗金融銀行保險 有咩行業或公司多data ?
學上面咁講,俾到咩insights 出嚟,同埋story telling仲緊要喎
非常有前途。而且好易搵工
我同事大學讀埋啲地理科。畢業自學幾個月就搵到
telecom and retail
大把da ds既人係it mindset,等user俾requirement,define input output,然後on99揼blackbox model
佢地d data scientist好多都PhD,你話好唔好景
冇PhD都係做返SWE會好d
Excel都得
高級版powerpoint
做DATA係低賤狗
BUSINESS想拎咩數睇就叫你撈
得閒無事 老細屎忽痕又會叫你做D乜乜ANALYSIS比佢睇
但SYSTEM D DATA又亂又錯 永遠都夾唔岩條數
跟住又問D數點來 係咪有問題 但根本SYSTEM DATA QUALITY差到仆街
D ANALYSIS都係講D呀媽係女人既野
所謂MODELLING都係咁 全部都係D一般人都大約估到既野
差既野普通LOGISTIC REGRESSION AUC可能70%
你左砌右砌成個月用埋咩feature extraction, normalization, dropout, random forest 到最後可能AUC 上到80%
但BUSINESS個邊真係彩你都有味 心諗70% 80%咪一鳩樣
仲要做DATA永遠都只係SUPPORT 唔好諗住上到咩management role
有都係得一個靠吹水既DEPARTMENT HEAD 仲要個HEAD 係出面都係無SAY
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞