發覺好多人對Data Analyst有錯誤幻想

733 回覆
1145 Like 26 Dislike
香港唔多呢d role
呢個係好理想
但你點PRESENT呢D野出去比人?
老細鬼知你識咁多呢D TECHNICAL野咩
重要既係點幫到公司 我話你曉飛
你用咁多theory 原來到最後出來同舊MODEL比IMPROVE ONLY 10%
咁對BUSINESS 唔係真係有太大影響
其實呢d作為一個專業人士好基本,同ds算要求唔高

我做精算,無上面既ML model去tune,但有另外一d financial modeling去處理,亦有大量data同report,management ppt,assumption setting, regulatory reporting去處理,financial reporting仲要對準確度極高,又要考專業試,我都未嫌人工低,ds呢d算係乜
So far未必但有可能
頭先上面講左
Google Spreadsheet有AI去interpret你句子再去query data做pivot table
eg, Show me the revenue by states
咁Google Spreadsheet就識得出pivot table, sum revenue by state
只可以講佢要既skills起手唔難
本身做緊BA 易唔易轉到
老細見到啲data唔岩心水又叫你再改過
哂鳩氣
分別就係你識用Python
Phd出黎都係得ibank俾到50K
大把startup都係開30k 左右請phd畢業生
Astri 會更加低

Data analysis, AI對於老細嚟講都係teen sex
吹出嚟
最緊要有預期結果就得,唔得都要tweet 到得
HK data scientist = senior data analyst
Spotfire係咪好少公司用?我公司有用spotfire同powerbi,但用落我覺得spotfire好唔user friendly
咁係公司廢無請data engineer姐
Benfords law呢d conventional law base approach完全無用,fraud detection大把algorithm去學,同埋行行都唔同,bank同online retail platform既requirement已經好唔同

Data science既應用不嬲係domain base,一離開個domain好多野要重新適同調節
精算算係咁啦人工,ching你做Val? 我覺得精算好就好在有自己既定位同公司一定需要你,又有個學會mon住啲會員既quality因為啲牌夠難考,少啲呀豬呀狗入行
公司請consultant通常係批budget要用哂去,唔係下年會cut budget
Run 2-3gb data excel咪唔得
有無Ching 係做緊data engineer? 香港嘅需求大唔大?
本身自己讀緊DS, 發現香港對DS/DA 嘅環境好似麻麻地,所以打算轉DE
同意真係睇result,你加減乘除都搵到insight一樣有用
至於advance modelling 都係外資要求多
一眾ibank, quad fin,Bloomberg,mckinsey,bcg
呢啲公司成日都有請da
有興趣去得閒自己去睇jd
其實即係整PowerBI ?
講緊70%-80%
係香港將啲 title & job functions 撈9晒
data analyst 香港就主要9砌 dashboard 仲要係主要做 explanatory visualization 即係將啲 table 變唔同 charts 或者砌下KPI, 呢啲通常個客都傾好晒想睇咩,照 requirements砌,你唔會 expect每個月有好大變化,如果係做埋一啲 monitor results既 dashboard 即係正常就綠色,出事會轉紅色,咁佢既 function & expectation 就係一世綠最好用唔著變紅先係好&正常,呢啲 dashboard就 會覺得“悶”

skill sets 就係啲BI tools 或者 visualization packages。呢啲都有精同鳩,鳩既咪不加思索9拉9砌就會話好易好易,精既就要諗緊 statics or dynamic,顏色,版面,data點 input / filter會 efficiency d etc.

另一樣就係 exploratory visualization,你唔做 data analysis or modelling 都唔會用到,而呢啲就係所謂睇到 insight 既 graphic(如果有)

如果淨係睇拉拉砌砌,咁啲 charts 你可以話係弱智,小學已經學晒,但係 application先係睇功力。同埋 lead project條友識幾多,做既目的係咩定係為做而為都有影響

識奶奶條界唔識奶成塊差唔多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞