發覺好多人對Data Analyst有錯誤幻想

733 回覆
1145 Like 26 Dislike

不過唔想大家有太多幻想,入到去有期望落差
True.
讀stat會好啲
但要求唔高既就其實個個都可以
識用BI/ Python/ R
呢個咪就係D傳統公司mindset囉
咁既情況DA緊係純做reporting/報數
但依家好多business係冇frontline/sales
想入行
我一出嚟做第二年都唔止25k
其實好多路向,做PM都唔一定要PMP
轉PM大概40-60k
因為4年經de可能有50-60k
香港係K型,data engineer人工會高過ds/ ml engineer
不過當然唔係絕對,未來個情況可能會變
Master起薪at least 20k
每年人工加幾多係睇你點叫
如果你夠大膽叫人工title
40%都可以做到
咁好似算幾好搵
應該唔使考牌?
6個月 + 2個月
有咩類型既cert要考?小弟即將入行做backend software engineer 有咩要注意
Backend唔識
如果係cloud就AWS/Azure d cert
聽下好
咁搞法......
養條 inhouse analytics team 嚟做乜?
so true
日日講阿媽係女人都咪話唔悶
STEM startup圍爐
https://lih.kg/2419860

樓豬上年先話自己讀緊CS, 今年就話自己有4年經驗
CS master黎
好多公司開 data team 只係因為周圍都講緊 data 係 new oil,但完全無諗過點 run

學上面啲 reply 講,得閒咪搵啲 consultant 去指導點 run,但又係啲唔落地嘅吹水野

最叻就係做啲簡單 automation 就吹到係 AI machine learning 又或者成日被啲 sales talk 呃覺得呢個世界有 software 可以好似 blackbox 咁丟啲 data 落去就 gen 到 insights 搵一大舊錢
然後啲咩都唔撚識嘅高層又信十足
Data Analytics唔可以跟IT
理論上係應該standalone
當strategic team咁睇
(or even係同一條team)
佢地係介乎于 business 同 IT中間
咁樣run先最smooth

比IT食左/ lead ge DA team
同handicap /比人閹左無分別

樓上好多reply
仲好港產mindset
出面唔係咁玩DA team ga la…
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞